Belföld

Tizenkét fűtetlen lakásban ott maradtak éjszakára

A szombathelyi önkormányzat igyekszik minden lakónak segítséget nyújtani, de van, aki nem él ezzel a lehetőséggel – egyelőre.

A 78 lakásos szombathelyi társasházból, amelyben gázszivárgás miatt se fűtés, se meleg víz nincs, 41 család, összesen 82 ember tölti rokonoknál, ismerősöknél a következő éjszakát. Kilenc családot helyezett el az önkormányzat, 12 lakás 21 lakója azonban úgy döntött, a fűtetlen lakásban marad – sorolta szombat esti sajtótájékoztatóján, a társasház klubhelyiségében Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere.

A legnagyobb gondot most az a 16 lakás jelenti, amelybe nem sikerült bejutniuk – a hiba elhárításához ugyanis minden lakásban le kell szerelni a gázórát, ezt pedig csak úgy tudják elvégezni a szakemberek, ha a lakásba beengedik őket a tulajdonosok – mondta.
Puskás Tivadar szólt arról is, az önkormányzat igyekszik a ház minden lakójának segítséget nyújtani, hiszen várhatóan legalább egy hétig tart majd, amíg a gázszolgáltatást helyre lehet állítani.
A házban két olyan krónikus betegségben szenvedő ember él, akik betegségük miatt ápolásra szorulnak, őket kórházba utalták.

A polgármester kijelentette: azokat, akik a maradás mellett döntöttek, arra kéri, gondolják meg magukat, és éljenek az önkormányzat által felkínált segítséggel, hiszen mindenkit el tudnak helyezni vagy kollégiumban, vagy pedig üresen álló önkormányzati lakásokban – például az úgynevezett MOP-házban.
Szavai szerint a maradók bármikor választhatják az ideiglenes költözést, hiszen ahogy egyre hidegebb lesz az idő, a lakhatás feltételei is tovább romlanak.
Puskás Tivadar hangsúlyozta: a házat és a lakásokban maradó értékeket folyamatosan rendőrök őrzik.
Marton Zsolt, (Fidesz) alpolgármester a sajtótájékoztatón elmondta: a víz- és csatornamű vállalat szakemberei arról tájékoztatták, hogy hétfőn reggel 8 órától a fagyásveszély és a további kármegelőzés miatt a vizet is elzárják a házban.
Az alpolgármester ismét megerősítette: az önkormányzat vagyonhasznosító cége a SZOVA Zrt. mint a lakóépület társtulajdonosa megrendelte a hiba kijavítását, és megelőlegezi a költségeit, hiszen jelenleg a ház számláján nincs elegendő pénz erre.

Az a legfontosabb, hogy a szakemberek folyamatosan tudjanak dolgozni, ezért annak a 16 lakásnak a tulajdonosaival is érintkezésbe szeretnének lépni, ahová eddig nem tudtak bejutni – tette hozzá.

Ajánlott videó