Belföld

Tizenkét fűtetlen lakásban ott maradtak éjszakára

24.hu
24.hu

2012. 01. 29. 09:02

A szombathelyi önkormányzat igyekszik minden lakónak segítséget nyújtani, de van, aki nem él ezzel a lehetőséggel – egyelőre.

Korábban a témában:

A 78 lakásos szombathelyi társasházból, amelyben gázszivárgás miatt se fűtés, se meleg víz nincs, 41 család, összesen 82 ember tölti rokonoknál, ismerősöknél a következő éjszakát. Kilenc családot helyezett el az önkormányzat, 12 lakás 21 lakója azonban úgy döntött, a fűtetlen lakásban marad – sorolta szombat esti sajtótájékoztatóján, a társasház klubhelyiségében Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere.

A legnagyobb gondot most az a 16 lakás jelenti, amelybe nem sikerült bejutniuk – a hiba elhárításához ugyanis minden lakásban le kell szerelni a gázórát, ezt pedig csak úgy tudják elvégezni a szakemberek, ha a lakásba beengedik őket a tulajdonosok – mondta.
Puskás Tivadar szólt arról is, az önkormányzat igyekszik a ház minden lakójának segítséget nyújtani, hiszen várhatóan legalább egy hétig tart majd, amíg a gázszolgáltatást helyre lehet állítani.
A házban két olyan krónikus betegségben szenvedő ember él, akik betegségük miatt ápolásra szorulnak, őket kórházba utalták.

A polgármester kijelentette: azokat, akik a maradás mellett döntöttek, arra kéri, gondolják meg magukat, és éljenek az önkormányzat által felkínált segítséggel, hiszen mindenkit el tudnak helyezni vagy kollégiumban, vagy pedig üresen álló önkormányzati lakásokban – például az úgynevezett MOP-házban.
Szavai szerint a maradók bármikor választhatják az ideiglenes költözést, hiszen ahogy egyre hidegebb lesz az idő, a lakhatás feltételei is tovább romlanak.
Puskás Tivadar hangsúlyozta: a házat és a lakásokban maradó értékeket folyamatosan rendőrök őrzik.
Marton Zsolt, (Fidesz) alpolgármester a sajtótájékoztatón elmondta: a víz- és csatornamű vállalat szakemberei arról tájékoztatták, hogy hétfőn reggel 8 órától a fagyásveszély és a további kármegelőzés miatt a vizet is elzárják a házban.
Az alpolgármester ismét megerősítette: az önkormányzat vagyonhasznosító cége a SZOVA Zrt. mint a lakóépület társtulajdonosa megrendelte a hiba kijavítását, és megelőlegezi a költségeit, hiszen jelenleg a ház számláján nincs elegendő pénz erre.

Az a legfontosabb, hogy a szakemberek folyamatosan tudjanak dolgozni, ezért annak a 16 lakásnak a tulajdonosaival is érintkezésbe szeretnének lépni, ahová eddig nem tudtak bejutni – tette hozzá.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.