Belföld

Topon van Erzsébet

Akik már döntöttek a 2012. évi béren kívüli juttatásokról, azok közül a legtöbben az újonnan bevezetett Erzsébet-utalványt kérték.

A toplistán az Erzsébet-utalvány mögött a Széchenyi pihenőkártya (SZÉP kártya) vendéglátás kerete végzett, az egészségpénztári/önsegélyező pénztári juttatás pedig a harmadik helyezett.

835 munkáltató friss adataira épült a Devise kutatása, amelyből összeállt a toplista. Az eredményeket a cég igazgatója, Dara Péter szakértő ismertette a Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) nemrégiben zajlott konferenciáján. A felmérésben a NÜSZ is közreműködött.

Egyharmad még nem döntött

A felmérésben minden iparág és cégméret képviseltette magát, de a legaktívabb a szolgáltató, a kereskedelmi, az IT, az építőipari, a járműipari, a különböző termelővállalatok és a pénzügyi szektor volt. A nagyarányú részvételt egyértelműen az információszerzés inspirálta. A kutatási kérdőív kitöltői ugyanis a zárást követően 5 nappal megkapták az eredményekről készült országos összefoglalót. Ez, valamint a konferencián elhangzottak különösen azok számára voltak nagy jelentőségűek, akik még nem döntöttek. Márpedig a béren kívüli juttatások tekintetében a válaszadók 32,7 százaléka e körbe tartozott.

Miért adják a munkáltatók?

A felmérésben részt vevő munkáltatók 22 százalékánál nem változik a 2011-es keret, 14 százalékuknál nem volt és nem is lesz cafeteria. Az adatszolgáltatók 11 százaléka azonban vagy idén tervezi bevezetni a béren kívüli juttatást vagy emeli a tavalyi keretösszeget. Akik a cafeteria mellett döntöttek, több szempontot is mérlegeltek s vettek figyelembe akár egyidejűleg is. Ennek megfelelően a munkáltatók 54,6 százaléka azért ad béren kívüli juttatást, mert a munkavállalóik elvárják, vagy azért (54,3 százalékuk szerint), mert kevesebbe kerül, mint ugyanakkora összeg bérként történő kifizetése. Ez a két megfontolás vezeti a toplistát, amelyben még a motivációs szempont (33,7 százalék), illetve a társadalmi felelősségvállalás (17 százalék) szerepel.

A toplistások

A juttatások közül az Erzsébet-utalvány a legnépszerűbb. Majdnem egyharmaddal többen adják ezt a dolgozóknak, mint a második helyen szereplő a SZÉP kártya vendéglátás alszámlájára nyújtott hozzájárulást. Harmadik a sorban az egészségpénztárba vagy önsegélyező pénztárba utalt hozzájárulás, negyedik az iskolakezdési támogatás, ötödik a Széchenyi pihenőkártya szálláshely alszámlájára nyújtott támogatás, melyet a helyi bérlet, az önkéntes nyugdíjpénztárba utalt hozzájárulás, illetve a SZÉP Kártya szabadidő alszámlájára utalt – a rekreációt, egészségmegőrzést szolgáló – hozzájárulás, valamint a kockázati élet-, baleset- és egészségbiztosítás követ.

A többi juttatás az előzőekhez képest jelentősen kisebb mértékben kerül 2012-ben a cafeteria elemek közé.
A felmérés résztvevői abban is segítséget kerestek, hogy vajon mit terveznek versenytársaik a béren kívüli juttatások 19,04 százalékról százalékról 30,94 százalékra emelkedett járulékterhével. Dara Péter tájékoztatása szerint ezt a munkáltatók közel kétharmada magára vállalja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik