Belföld

Mivel áll elő Schmitt Pál?

Nagy várakozás előzi meg, hogy az államfő ma a nyilvánosság elé áll.

Noha az államfő hivatala visszautasította, a kormányfő szóvivője kacsának nevezte, eddig érdemben a Schmitt Pál disszertációjával kapcsolatban megfogalmazott aggályokat a közvélemény szerint senki nem cáfolta, és jogi lépéseket sem jelentett be senki a plágiumügy miatt.

Éppen ezért felfokozott várakozás előzi meg azt, hogy az államfőnek ma mindenképpen meg kell jelennie a nyilvánosság előtt. Először a botrány kirobbanása óta. Schmitt Pál délután a Sándor-palotában a sajtó nyilvánossága előtt nevezi ki az új tervezéskoordinációért felelős államtitkárt, Csizmadia Norbertet. Kérdés, válaszol-e a kérdésekre, hiszen immár nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi sajtóban is téma a plágiumvád, amire sokak szerint neki kellene reagálnia. 

A héten egyébként még kemény napok várnak a köztársasági elnökre, hiszen folytatja az országjárást, és Egerben a hírek szerint kisebb tüntetést szerveznek ellene, szombaton pedig már a fővárosba szervez diplomafosztást az államfő kisdoktori dolgozata körül kialakult botrány miatt a Magyar Köztársaság barátai nevű Facebook-csoport.


Fotó: Kummer János

A Nyelv és Tudomány szerint egyébként az államfőnek éppen a nyilvánosság segíthetne. A szakportál szerint az államfő „egyszerűen tisztázhatná magát a vádak alól”, ha nyilvánossá tenné a dolgozatát. „A másolás gyanúja ezzel ugyan nem hárulna el azonnal, hiszen Georgiev dolgozata nem férhető hozzá bárki számára, de már az a tény, hogy a maga részéről megkönnyíti az összehasonlítást, sokat javítana pozícióján. Ezen túl a NOB-nál is közbenjárhatna annak érdekében, hogy Georgiev művét is tegyék hozzáférhetővé, így az összehasonlítás lehetősége is sokak számára megnyílna”.

Ha Schmitt dolgozata nem válik nyilvánossá, nem fogja tudni magát tisztázni a vádak alól. Ha bűnös, akkor semmi értelme a tagadásnak: nincs arra mód, hogy tisztázza magát – írja a Nyelv és Tudomány. A lap azt is szóvá teszi, hogy a Köztársasági Elnök Hivatala újfent hibázott, amikor azt írta, hogy Schmitt Pál „Nyikolaj Georgijev neves sporttörténészt személyesen, jól ismerte”. A bolgár kutató nevét ugyanis így kell írni: Nikolaj Georgiev.

Szijjártó: “bulvárkacsáról” van szó, furcsa időzítéssel

A kormányfő szóvivője ismét minősíthetetlen “bulvárkacsának” nevezte a Schmitt Pállal szembeni plágiumgyanút.  Szijjártó Péter hétfőn a TV2 reggeli műsorában azt mondta, szerinte gyanús az időzítés, hiszen egy nappal azután röppent fel ez a “bulvárkacsa”, hogy az államfő a diplomáciai vezetők előtt határozottan kiállt Magyarország mellett, a támadásokkal szemben. Arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök beszélt-e az ügyről Schmitt Pállal, a szóvivő azt válaszolta: a kormányfő és az elnök rendszeresen egyeztet, de arról nem tud, hogy ez szóba került volna.

A Nemzetközi Valutaalappal folytatandó tárgyalásokról Szijjártó azt mondta, Magyarország és az IMF céljai közösek: ahogy azt a valutaalap is elvárja, úgy a magyar kormány is szigorú költségvetési politikát folytat, három százalék alatti hiányban érdekelt, és a kabinet is növekedést szeretne. Az EU magyar törvényekkel kapcsolatos kifogásairól a szóvivő azt mondta: az Európai Unió az egyik legklasszikusabb demokratikus szervezet, nem diktátumokban gondolkodik, hanem – “minden bizonnyal” – érveket sorakoztat fel a javaslatai mögé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik