Belföld

Nyugdíjügy: tévedett az NGM vagy elszólta magát?

Az érvényes tb-törvény szerint 75 százalék állami nyugdíj jár a magánpénztárban maradóknak, az NGM viszont 100-at mondott. Tévedtek? Elszólták magukat?

Nemrégiben megkérdeztük a Nemzetgazdasági Minisztériumot (NGM), hogy mennyi állami nyugdíjra számíthatnak azok, akik továbbra sem lépnek ki a magánnyugdíjpénztárakból. Akkor azt válaszolták, hogy a 2012 január 1-jét követő időszakra mindenki (így a magánpénztárban maradó is) teljes állami nyugdíjat kap, az általános számítási szabályok szerint. Mégpedig azért, mert a jövőben kizárólag az állami nyugdíjpillérbe lehet befizetni az egyéni nyugdíjjárulékokat, és így innentől kezdve mindenki jogosult a teljes állami nyugdíjra.

Később az Index megírta, hogy szerintük a minisztérium téved, mert a törvény szerint csak 75 százalék állami nyugdíj jár a 2012 utáni időre a pénztártagoknak. Újra rákérdeztünk a minisztériumnál, s ezt a választ kaptuk: “A kötelező tagdíjfizetés megszüntetésével, valamint a visszalépési lehetőség megteremtésével egyidejűleg megszűnik a kiszerződés jogintézménye is. Így a magánnyugdíjpénztárban maradó tagok 2012. január 1-jét követően is szereznek nyugdíjjogosultságot, mivel egyéni járulékuk a társadalombiztosítási rendszerbe folyik be (a gazdasági stabilitásáról szóló, december végén elfogadott törvény alapján)”. S mert ebben a válaszukban már nem írták le egyértelműen, hogy a 2012 utáni időszakra teljes nyugdíj járna a magánpénztárban maradóknak, ismételt kérdést küldtünk, de erre nem érkezett válasz.

Kikértük két nyugdíjszakértő véleményét is. Simonovits András azt válaszolta, meglepné, ha 100 százalékos nyugdíjat kapnának a magánpénztárban maradók a 2012-től számított befizetéseikre (és ha élni hagynak magánnyugdíjpénztárakat.)

Matits Ágnes pedig leszögezte: a ma érvényben lévő törvény szerint (1997-es tb-törvény) a magánnyugdíj-pénztári tagoknak 75 százalék állami nyugdíj jár. A tagdíjfizetés szabályait ugyan megváltoztatták, azonban a tb-törvény vonatkozó részét nem – erősítette meg. De azt is hozzátette, ebből még nem az következik, hogy nem fognak száz százalékos állami nyugdíjat kapni a magánnyugdíjpénztárban maradók a 2012 utáni időszakra. Ugyanis még nem fejeződött be a magánpénztári tagok jövőjével kapcsolatos törvénykezés. S amíg ez nem történik meg, addig nem is lehet tudni, hogy így marad-e a tb-törvény, vagy változik. Ha a Nemzetgazdasági Minisztérium úgy nyilatkozott, hogy 100 százalék lesz a nyugdíj, lakkor lehet hogy ilyen szándékuk van, csak még ez nem öltött törvényi formát – tette hozzá.

Hogy így van-e, vagy sem, abban a kérdésben is vártuk a minisztérium válaszát. Ha megérkezik, közöljük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik