Gazdaság

Újra nekimegy a kormány a magánkasszáknak

Hűtlen kezelés miatt több feljelentést helyezett kilátásba ellenük Selmeczi Gabriella.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal nyár óta folyamatosan végzi a magánnyugdíjpénztárak átvilágítását, ennek első szakasza zárult le most. Selmeczi Gabriella szerint miközben a pénztártagok egyéni számláján veszteséget írtak jóvá, addig saját maguknak jutalmakat osztottak, bónuszokat adtak, fizetést emeltek egyes kasszák, mindezt tulajdonképpen a befizetett tagdíjakból levonva. Selmeczi szerint mindezt jogellenesen tették, mert ilyenre csak akkor lett volna lehetőség, ha “eredményesen kezelték volna a vagyont”.

A pénztárszövetséget még nem értesítették

A pénztárak még semmilyen előzetes tájékoztatást nem kaptak a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentéséről, csak a sajtóból értesültek róla, így egyelőre érdemben nem tudnak reagálni az abban foglaltakra – közölte a Stabilitás Pénztárszövetség.

A szövetség elemzése szerint egyébként az új jogszabályi környezetben is megérheti magán-nyugdíjpénztári tagnak maradni. A pénztárak száz százalékát tömörítő érdekképviselet szerint azonban ahhoz, hogy a pénztárak gazdaságilag ne kerüljenek lehetetlen helyzetbe, a jelenlegi tagoknak önkéntes alapon tagdíjbefizetést kellene vállalniuk. Ennek mértéke a jelenlegi feltételek alapján tagonként átlagosan legalább havi 14 ezer forint, ennyi kell ahhoz, hogy nulla működési költség mellett az állam által előírt díjakat ki tudják fizetni a pénztárak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik