Belföld

Mostantól önmagát ellenőrzi a közmédia

Létrehoztak egy Hírbizottságot, amelyben közmédiások felügyelik a saját tartalmaikat. 45 nap múlva a saját feladatkörüket is kitalálhatják.

Héttagú hírbizottságot hozott létre Böröcz István, az MTVA és Belénessy Csaba, az MTI Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A testület elsődleges feladatának a hír- és hírháttér terület működési folyamatainak, szabályozási rendszerének 45 napos határidőben történő áttekintését, analizálását és értékelését tették meg. Vagyis másfél hónapig nézni és hallgatni fogják a műsorokat és olvasni a saját híreiket.

Emellett a Hírbizottság az MTVA Központi Üzemi Tanácsát, valamint az MTI Üzemi Tanácsát is tájékoztatja az elemzés eredményeiről és a döntési javaslatokról.

A két alapító közleménye szerint a Hírbizottság a legfeljebb 45 napos értékelő-elemző-javaslattevő munkáját követően állandó testületté alakul. Ezzel egyidejűleg tesz részletes javaslatot saját hatás- és feladatkörére. A Hírbizottság jövőbeli feladata – már megalakulása napjától – a hír- és hírháttérterület folyamatos figyelemmel kísérése.

A héttagú testület állandó tagjai az MTVA hír- hírháttér főszerkesztője, Kakuk L. Tamás és az MTI Hírcentrum igazgatója, Gianone Péter. További egy-egy tagot delegálnak a közszolgálati médiaszolgáltatók Regős Zoltán – Duna TV, Galambos István – MTI, Pásztor Zoltán – MR, Szűcs Gábor – MTV, valamint az MTVA Obersovszky Péter személyében. Az elnök Galambos István, az MTI Nonprofit Zrt. küldötte, a titkár Obersovszky Péter, az MTVA delegáltja.

A Hírbizottságot az elnök, illetőleg a titkár képviseli. A Hírbizottság vizsgálódásainak eredményéről, a hír- és hírháttérterületet, a hírszolgáltatást érintően felmerülő esetleges észrevételekkel, kifogásokkal kapcsolatos álláspontjáról, értékeléséről az elnök, illetőleg a titkár jogosult tájékoztatást nyújtani  – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik