Poszt ITT

Hamis magyarázattal mossa magát a köztévé

Egy a Vízióblog által megkérdezett – nem köztévés – operatőr szerint a tüntetőket nem találó MTV magyarázkodása szánalmas.

„Az élő adásba történő bejelentkezéshez szükséges, a hírműsorok rendelkezésére álló mobil műszaki egység a budai Várból a lezárások miatt későn ért a helyszínre, ezért a munkatársaknak nem volt idejük körültekintően olyan helyszínt választani, ahonnan a tömeg is látszott és a közvetítés is zavartalanul megtörténhetett.”

A fenti magyarázkodással próbálta kimosni magát a köztévé a hétfő esti híradós bakiból. Mint arról a Hír24 elsőnek beszámolt, a MTV riportere – nem állítjuk, hogy saját elhatározásából, mindenesetre feltűnően – úgy jelentkezett be az esti híradóba, hogy az Operánál tüntető sokezres, tízezres tömegből csupán néhány kósza demonstráló látszódjon a képben. A magyarázat szerint mindez azért történt, mert a nemzeti galériás kiállításról érkező stábtagoknak „nem volt idejük körültekintően olyan helyszínt választani, ahonnan a tömeg is látszott és a közvetítés is zavartalanul megtörténhetett.”

Ez f@szság – tömören így értékelte a Vízióblog által megkérdezett (nem MTV-s) operatőr a közmédia magyarázatát. Információink szerint az m1 egy LiveU nevű rendszerrel adta hétfő esti élő bejelentkezését, annak is a zászlóshajójával, a LU60HD-val. Olvasóinkat megkímélve és a száraz technikai leírást egy mondatra rövidítve összefoglalnánk, hogy mit is tud ez az okos kis szerkezet: a kamera jelét internetes mobilhálózaton továbbítja a stúdió felé. Az általunk megkérdezett operatőr szerint akár a föld alatt is működik.

Leegyszerűsítve tehát: egy kamerával és egy 5 kilogrammos (25 x 36 x 11,5 centiméteres) szerkezettel a vállukon kellett volna a kitűnő technikával dolgozó köztévés stábtagoknak nagyjából 30 fokot jobbra fordulniuk / 1-1,5 métert arrébb menniük ahhoz, hogy a tömeg is látszódjon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik