Belföld

Schiffer rendőröket hívott az MTV székházához

A politikus szerint fény- és hanghatásokkal kínozták az éhségsztrájkolókat. Nagy Navarro Balázs feljelentést tett. Az MTVA szerint hangulatkeltés zajlik.

Schiffer András, az LMP országgyűlési képviselője vasárnap késő este hívta ki a rendőrséget az MTVA Kunigunda úti gyártóbázisához. Nagy Navarro Balázs szakszervezeti vezető zaklatás és a gyülekezési jog megsértése miatt feljelentést tett a kiérkező rendőröknél.

A szakszervezeti vezető elmondta, azért folyamodott ehhez az eszközhöz, már múlt csütörtök óta erős reflektorral és hangos zenével próbálják őket megzavarni a tévészékháznál, ahol már tizenöt napja éhségsztrájkolnak.

Az Index úgy tudja, Schiffer érkezése előtt a zenét lekapcsolták. A rendőrök kiérkezése után pedig megjelent a helyszínen Cserháti Ágnes, az MTVA szóvivője is, aki egy, az LMP vasárnap este nyilvánosságra hozott közleményére reagáló levelet és egy karácsonyi ajándékcsomagot adott át Schiffer Andrásnak. Az írásban arra hívják fel az LMP frakcióvezetőjének figyelmét, hogy az éhségsztrájkolók demonstrációja magánterületen zajlik, s hogy a terület tulajdonosa nem a közmédia, hanem Millenium Média Kft. Ráadásul a demonstrációt senki nem jelentette be, így arra senki nem is kaphatott engedélyt.

Az MTVA az emberi jogok megsértésére való hivatkozást puszta hangulatkeltésnek nevezi. Az intézmény bármely lépésének a guantánamói foglyokkal történő bánásmóddal való összehasonlítása szerintük elképesztő vádaskodás.

Cserháti Ágnes elmondta: a demonstrációt ugyan “éhségsztrájknak” nevezik, de az akció semmilyen formájában nem felel meg a sztrájktörvényben foglaltaknak. Hozzátette: “a jogellenesen demonstrálók” számára orvosi ellátást, fűtött pihenőszobát, megerősített biztonsági őrzést, tisztálkodási lehetőséget, mobil WC-t biztosítanak azért, hogy elkerüljék annak lehetőségét, hogy a demonstrálók “mártírrá” váljanak.

Ugyanakkor az MTVA-t az emberi jogok megsértésével vádolókkal szemben a testület a bírósághoz fordul.

Nagy Navarróék december 9-én kezdték akciójukat. Azt szeretnék elérni, hogy távozzanak azok a vezetők, akiket felelősnek tartanak a köztévé hírműsorainak manipulálásáért. Az éhségsztrájk közvetlen kiváltó oka az volt, amikor a köztévé híradójában december elején kitakarták Lomnici Zoltán egykori főbírót. A demonstrálók kérései később részben teljesültek, amikor Élő Gábort, az MTI Hírcentrum igazgatóját, és Papp Dániel MTVA hír- és hírháttér műsoraiért felelős főszerkesztőjét felmentették. A éhségsztrájkolók most azt követelik, hogy távozzon posztjáról Böröcz István, az MTVA, és Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik