Belföld

Kényes törvényeket fogadhatnak el szenteste előtt

Az Európai Bizottság elnöke által kifogásolt jegybanki és stabilitási törvény is napirendre kerül.

Kapcsolódó cikkek


Bebetonozhatják az egykulcsos szja-t (Fotó: MTI)

Az Országgyűlés pénteki ülésnapján tizennégy zárószavazás szerepel, megszülethet például az új felsőoktatási, családvédelmi, választási, valamint államháztartási törvény. A parlament szavazhat az ország pénzügyi stabilitásáról szóló kormányzati előterjesztésről is, amelyben Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kétharmados jogszabályban rögzítené a személyi jövedelemadó egykulcsosságát.

Esküt tesz Némethné

A Ház ülése délelőtt tíz órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd Csóti György (Fidesz) veheti fel parlamenti mandátumát, amelyet a már országgyűlési képviselő Láng Zsolt szerzett meg számára időközi választáson. Ezt követően Németh Lászlóné leendő fejlesztési tárcavezető teheti le miniszteri esküjét.

Stabilitás és jegybank

A határozathozatalok során a fontosabb előterjesztések közül elsőként a jegybankról szóló indítványhoz benyújtott módosító javaslatokról dönthet az Országgyűlés. Kormányoldali képviselők több ponton is változtatnának az Európai Központi Bank által kifogásolt előterjesztésen, noha a pénzintézet még így sem elégedett a kabinet terveivel.

A Magyarország pénzügyi stabilitásáról szóló javaslat elfogadásával a parlament kimondaná, hogy a jogszabályban lefektetett államadósság-csökkentési szabályt először a 2016-os költségvetés elkészítésénél kellene alkalmazni.

Nyugdíj és oktatás

Emellett megteremtenék a még magán-nyugdíjpénztári tagok számára az állami pillérbe átlépés lehetőségét. Ezután szavazhatnak a KDNP családvédelmi javaslatáról, majd az országgyűlési képviselők választását szabályozó fideszes indítványt fogadhatják el.

Az államháztartásról és a felsőoktatásról szóló kormányzati előterjesztések határozathozatalaira az ülésnap végén kerülhet sor.

Az Országgyűlés az év utolsó hetében is folytatja munkáját, következő két ülésnapján – várhatóan jövő szerdán és pénteken – pedig elfogadhatja az új jegybanktörvényt, illetve több átmeneti rendelkezést is fűzhet a jövő év első napján hatályba lépő új alaptörvényhez.

Barroso levélben kért, Orbán visszautasított

Az Európai Bizottság elnöke korábban levélben szólította fel a magyar miniszterelnököt a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvény visszavonására. José Manuel Barroso szerint egyik törvény sem felel meg a közösségi jognak, ellentmondásba kerülhet az uniós alapszerződéssel és EU-ajánlásokkal is. Tehát ha el is fogadja ezeket a magyar parlament, mindenképpen módosítani kell majd azokat. Barroso arra kéri a miniszterelnököt, ahelyett, hogy “ilyen bizonytalan légkört” idézne elő a magyar kormány, “dolgozzunk együtt azon, hogy a jogszabályok kompatibilisek legyenek az európai joggal.”

Csütörtök este kiderült: a magyar kormányfő elutasító választ küldött José Manuel Barroso levelére. Orbán Viktor azt írta: nincs mód a halasztásra a két indítvánnyal kapcsolatban, mert a január 1-jétől hatályos új alkotmányos rendnek fontos építőköve mind a stabilitási, mind a jegybanktörvény javaslata. Egyik előterjesztés sem tartalmaz olyat, amit az Európai Bizottság elnökének jogában, módjában állna kifogásolni – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik