Belföld

Orbán nemet mondott Barrosónak

Elutasító választ küldött Orbán Viktor kormányfő José Manuel Barroso levelére, amelyben az Európai Bizottság elnöke két törvényjavaslat visszavonását javasolta neki.

Orbán Viktor – mint kifejtette – válaszlevelében azt írta: nincs mód a halasztásra a két indítvánnyal kapcsolatban, mert a január 1-jétől hatályos új alkotmányos rendnek fontos építőköve mind a stabilitási, mind a jegybanktörvény javaslata. Egyik előterjesztés sem tartalmaz olyat, amit az Európai Bizottság elnökének jogában, módjában állna kifogásolni – tette hozzá.

A miniszterelnök hangsúlyozta azt is, hogy minden, a magyar parlament előtt fekvő törvényjavaslat az európai jogrend keretén belül van.

A miniszterelnök ezt a Hír TV-nek adott, csütörtök este sugárzott interjúban közölte, arról tájékoztatja José Manuel Barrosót, hogy a Bankszövetséggel kötött megállapodás, valamint az elfogadott 2012-es költségvetés megfelelő keretet biztosít ahhoz, hogy Magyarországon beinduljon a gazdasági növekedés. A kormányfő azt mondta: az a két törvény, amelyet Brüsszelkifogásolt, megfelel az európai jogrendnek.

„Tudattam vele, hogy nincs mód, hogy halasztást engedjünk, mert az alkotmány január elsejével hatályba lép, ráadásul az új alkotmányban fontos építőkő mindkét törvény. Ezek a törvények egyébként pedig nem tartalmaznak semmi olyat, amit neki jogában, módjában állna kifogásolni” – mondta el a miniszterelnök a Barrosónak írt levelével kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik