Gazdaság

IMF nélkül adósmentés sincs?

A jegybank olyan feltételhez köti a segítségét az adósmentéshez, amelynek teljesítése IMF-megállapodás nélkül aligha lehetséges.

A 90 napon túli devizaadósok devizahiteleinek forintra váltása során előálló nyitott devizapozíciók zárásához a Magyar Nemzeti Bank egy bankokkal közösen kidolgozott eszköztárat biztosít – derül ki a kormány és a Bankszövetség megállapodásából.

A jegybank azonban erre „akkor és csak akkor” hajlandó, ha a kormány hivatalos és határozott ígéretet tesz az így felhasznált devizatartalék visszapótlására. Ennek egyik lehetséges forrása lehet a tárgyalás előtt álló IMF-EU hitelkeret. Ilyen kormányzati ígérettel ugyanakkor a jegybank jelenleg nem rendelkezik – írja a jegybank csütörtök esti közleményében.

A megállapodás szövege arra utal, hogy a szóban forgó devizahiteleket jövő év április 15. és május 15. között válthatják át, addigra kiderül, hogy van IMF-megállapodás, vagy nincs (a Fitch és S&P türelme véges, tehát nincs értelme a tárgyalásokat elhúzni). Kérdés, hogy milyen hatással lesz a megállapodást amúgy üdvözlő jegybanki nyilatkozat a végletekig kiélezett kormány-jegybank viszonyra, bár az valószínűleg már nem tud tovább romolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik