Belföld

Súlyos árvizeket hozhat a jövő év

A belvíz is tovább pusztít, és még szélsőségesebbé válik az időjárás.

Magyarországon a legnagyobb kockázatot 2012-ben is a vizek kártételei jelentik- állapította meg jelentésében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Ugyan nem egészen 10 százalék annak az esélye, hogy jövőre a Duna, a Tisza és mellékfolyóik térségében katasztrofális árvíz alakuljon ki, ilyen fokú veszélyeztetettséggel azonban egész évben, folyamatosan számolni kell.

Víz, víz, víz…

Tekintettel arra, hogy a hegyekben felhalmozódó hókészlet olvadása lassú folyamat, és az nagy mennyiségű csapadékkal eshet egybe, jelentős vízszint-emelkedések kialakulására kell készülni.

A legkedvezőtlenebb tényezők bekövetkezése esetén a Felső-, és a Közép-Tiszán alakulhat ki olyan kritikus helyzet, amely veszélyhelyzet kihirdetését és rendkívüli intézkedések bevezetését, valamint több ezer technikai eszköz és több tízezer ember egyidejű alkalmazását igényli.

A szakértők azt mondják, hogy belvízre jövőre leginkább az Alföld és Somogy megye területén lehet majd számítani. Igen nagy a villámárvíz kialakulásának a valószínűsége az Északi-középhegységben, a Mecsekben és az Alpokalján.

Szélvihar, szárazság egyaránt jön

Az OKF szerint valószínűsíthető, hogy a szélsőséges időjárási jelenségek száma 2012-ben is tovább nő. A Dunántúl északi és középső területein átvonuló egyes hidegfrontok mögött akár 90 kilométer/óra sebességet is elérő, vagy azt meghaladó szélviharok alakulhatnak ki.

Nyáron a 35 Celsius fokot is meghaladó maximumhőmérséklet az Alföldön, azon belül a Duna–Tisza közén, valamint a Tiszántúl déli részén fordulhat majd elő, kis esély arra is van, hogy a Duna menti síkság, illetve a Kiskunság térségében a 40 fokot meghaladó hőmérsékletet is lehet majd mérni.

27 fokot legalább három napon át meghaladó napi középhőmérséklet a Duna–Tisza köze keleti részén, a Nagykunságban, illetve a Körös-Maros közében várható, főként júliusban és augusztusban.

Földengés?

Az anyagban az is szerepel, hogy a korábbi évekhez hasonlóan 2012-ben is egyértelműen számítani lehet öt-tíz olyan kisebb földrengésre, amelyet az epicentrum környékén élők jól érzékelhetnek. A rengések által leginkább érintett terület Budapest és környéke, Dunaharaszti térsége, Kecskemét, Komárom, valamint az attól délre, a Balatonig húzódó sáv.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik