Belföld

Lázár: nem Simorról szól az MNB-törvény

A frakcióvezető szerint olyan jogszabály kell, amely az Európai Központi Banknak is elfogadható.

A Fidesz „messzemenőkig” támogatja a kormányt abban, hogy még az idén benyújtotta a parlamentnek a jegybanktörvény javaslatát, amely alkotmányos kötelessége volt. Ezért indítványozták azt, hogy még pénteken megkezdődjön a törvényjavaslat parlamenti vitája – jelentette ki sajtótájékoztatóján a párt képviselőcsoportjának vezetője.

Lázár János hangsúlyozta: a módosító indítványok megfogalmazásakor készen állnak az Európai Központi Bank (EKB) véleményének végiggondolására, szempontjainak érvényesítésére. A cél az, hogy olyan jegybanktörvény szülessen, amely az EKB-nak is elfogadható.

Az új alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti jogszabályhoz benyújtott, az Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) esetleges összevonását lehetővé tevő módosító javaslatról Lázár János azt mondta: az egyesülés lehetőséget feltételes módban határozták meg.

Tehát ez nem azt jelenti, hogy így is lesz, csupán megteremtik az alkotmányos alapjait a két szervezet szorosabb együttműködésének és esetleg egy új szervezet majdani létrehozásának. Megjegyezte azt is, hogy több nemzetközi szervezet is javasolta ezt 2008-ban és 2009-ben az akkori kormánynak.

Kijelentette: a módosító indítványt el fogják fogadni, maximális a támogatottsága. A Simor András jegybankelnök személyét érintő kérdésre – vagyis, hogy volt-e motiváció arra, hogy ne ő legyen a monetáris politika legfőbb irányítója – a frakcióvezető azt válaszolta, nincs szó személyes ügyről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik