Belföld

Egészségügy: mire maradt pénz a kasszasöprés után?

21 milliárd forintot osztott szét a szakállamtitkárság. A többi között a praxisvásárlást is támogatják.

Szócska Miklós pénteken ismertette az egészségügyi ágazat év végi “kasszasöpréséből” származó több mint 21 milliárdos összeg felosztását. Eszerint 17 milliárd forintot kapnak a közfinanszírozott járó- és fekvőbeteg-szakellátó intézmények. A sürgősségi ellátásra 3 milliárd, az intenzív ellátásra csaknem 1 milliárd forint jut.

A járóbeteg-szakellátók külön ösztönzésére 800 millió, az egynapos sebészetek fejlesztésére szintén 800 millió forintot fordítanak. Az egészségügyi szolgáltatók többletköltségeire 247 millió forintot különítenek el. További 1,7 milliárd forintot tesznek hozzá a laboratóriumi ellátás finanszírozásához, míg a kötelező tüdőszűrések támogatására 14 millió forintot költenek.

Az egészségügyi államtitkár a kormányszóvivői tájékoztatón mindezeken felül további pluszforrásokat is bejelentett, amelyek célzottan az ágazatban dolgozók munkakörülményeinek javítását szolgálják. Várhatóan még az év végén megjelenik egy új uniós pályázat, így 6,6 milliárd forint juthat a foglalkoztatás növelésére az egészségügyi intézményekben.

Emellett a “rezidens kassza” mintegy 300 milliós maradványából az Országos Alapellátási Intézeten keresztül a háziorvos és a házi gyermekorvos rezidensek praxisvásárlását támogatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik