Belföld

Szájer feleségét “felterjeszthetik”

Napokon belül kiderül, ki lesz Baka András főbíró utódja, és ki kerül az Országos Bírói Hivatal elnöki pozíciójába. Esélyes lehet Szájer József felesége.

Még a héten eldől, ki követi Baka Andrást a főbírói poszton, és ki kerül majd a bírói igazgatási csúcsszerv, az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöki pozíciójába. A két pozíciót az új igazságszolgáltatási törvénycsomag választotta szét.

Az új igazgatási vezető a Fidesz személyi döntéseiről többnyire jól értesült. Ilyen például Handó Tünde is, a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnöke, az új alkotmány születésénél bábáskodó Szájer József EP-képviselő felesége – számol be az Index.

A Magyar Hírlap  bírósági forrásai “Handó Tünde melletti érvként azt hozták fel, hogy a bírósági vezető szót tudna érteni a kormánnyal”. Igaz, azt nem említették, hogy Szájer József feleségéről van szó.

Ha Handót megválasztja a parlament, ő döntheti majd el, hogy ki lesz bíró és bírósági vezető Magyarországon.

Handó 137 új bíróról és két új törvényszéki elnökről (megyei bírósági vezetőről) dönthet a kinevezése utáni első hónapokban. A bírósági portálon november közepén jelent meg a kiírás az új bírói pozíciók betöltésére: országszerte 137 posztra lehet jelentkezni, a végső szót valamikor februárban az OBH elnökének kell majd kimondania.

Handó fideszes kötődései tekintetében a kritikusok szerint különösen rossz üzenete lenne jelölésének. Bár a sajtóban történtek rá utalások, hogy férjétől külön él, erről nyilvánosan sem Szájer, sem ő nem beszélt soha; a közjogi rendszert gyökeresen átalakító jogalkotásra nagyon jelentős befolyással bíró kormánypárti politikus házastársaként lehetetlen lesz megőriznie a függetlenség látszatát.

Handó Tünde emellett tudhatóan közeli barátja a kormányfő családjának is; Lévai Anikóval az elmúlt évtizedekben számos közös, nyilvános programon vett részt. Handó ráadásul a Fővárosi Munkaügyi Bíróság vezetőjeként alsószintű igazgatási vezető volt, így többek szerint hiányoznak a tapasztalatai a teljes igazságszolgáltatás irányításához.

Az elvárható tapasztalat meglétének feltételét ugyanakkor a kormánypárt szelektíven használja: Navracsics Tibor a törvényjavaslat záróvitájában azzal érvelt, hogy Baka András főbíró azért nem lehet a Kúria elnöke, mert nincs ötévnyi hazai bírói gyakorlata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik