Belföld

Jövő hétre új főbírót akar Lázár

A Fidesz frakcióvezetője az államfővel kedden konzultál a Kúria új elnökének jelöléséről.

A Fidesz azt javasolja, ha Schmitt Pál köztársasági elnök a héten javaslatot tesz a Legfelsőbb Bíróság (LB) helyébe lépő Kúria, valamint az újonnan létrejövő Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének személyére, akkor a parlament alkotmányügyi bizottsága jövő hétfőn hallgassa meg őket, másnap, december 13-án pedig szavazzon róluk az Országgyűlés – közölte Lázár János.

A Fidesz frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján hozzátette, az államfővel kedden konzultál a jelölésről. A Köztársasági Elnöki Hivatal korábbi tájékoztatása szerint Schmitt Pál kedden egyeztetni fog minden parlamenti párt képviselőjével, Paczolay Péterrel, az Alkotmánybíróság elnökével, Polt Péter legfőbb ügyésszel, valamint Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterrel is.

Lázár János hangsúlyozta, azért szükséges, hogy december közepén megválassza a Ház az új bírósági vezetőket, hogy 2012. január 1-jétől a bírói szervezet gördülékenyen működhessen, és megkezdődhessen az igazságszolgáltatás gyakorlati átalakítása.

Megjegyezte, reméli, minden frakcióvezetőt és az érintett közéleti szereplőket is meghallgatja Schmitt Pál, hiszen “korábban volt olyan köztársasági elnök, aki az LB-elnök személyére a parlamenti pártok véleményének kikérése, illetve figyelembe vétele nélkül tett javaslatot”.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesznek van-e jelöltje a Kúria és az OBH elnöki posztjára, azt válaszolta: először szeretné megtudni, hogy Schmitt Pál be akarja-e jelenteni, hogy kit kíván jelölni, vagy véleményt kíván kérni.

A hülyeség alkotmányos alapjog

Lázár János emlékeztetett, a kedd reggeli frakcióülésen alakítják ki álláspontjukat a köznevelési törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról. Közölte azt is, hogy Kósa Lajos Fidesz-alelnöknek ezen a héten kell lefolytatnia az önkormányzati törvényjavaslattal kapcsolatos további egyeztetéseket, a Fidesz-KDNP-frakció pedig jövő héten szavaz a módosító indítványokról, ahogyan az új választási törvényhez érkezett változtatási javaslatokról is.

Arra, hogy a parlament miért tárgyal időkeretben több törvényjavaslatot is, a frakcióvezető úgy reagált: a viták időkeretben is lefolytathatóak normálisan és korrekt formában. A múlt heti maratoni ülésekkel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az általános vitákat több esetben szünetkéréssel szakította meg az ellenzék. “Az, hogy hülyeségeket beszélnek, egy dolog, a hülyeség az alkotmányos alapjog”, de tárgyalási szünetekért “ne terheljük a Házat” – fogalmazott.

Azzal a kormányjavaslattal kapcsolatban, amely szerint először a 2016-os költségvetés elkészítésénél kellene alkalmazni azt az államadósság-csökkentési szabályt, amelyet az ország pénzügyi stabilitásáról szóló előterjesztés rögzítene, Lázár János úgy reagált: kedden foglalkozik a kérdéssel a parlament gazdasági bizottsága. Azt azonban kijelentette, hogy az adósságkorlátokhoz ragaszkodni kell.

A Nemzeti Eszközkezelő felállításával kapcsolatban – amelyről hétfőn szavaz a Ház – hangsúlyozta, ez az első lépés, de továbbiakra is szükség van az eladósodottság kezelésére. A Fidesz azt támogatja, hogy a következő évben minél többen tudjanak megszabadulni a devizahitelüktől – emelte ki.

Azzal összefüggésben, hogy a kormány jelenleg nem tervezi az állami üdülővagyon teljes körű értékesítését, ahogyan ő azt korábban kezdeményezte, Lázár János azt mondta: ezt figyelembe véve újabb írásbeli kérdést tesz fel Orbán Viktor miniszterelnöknek, javasolva, hogy az állami üdülőket kizárólag hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek használhassák, az állami vezetők, köztisztviselők pedig – az államfő, a miniszterelnök és a házelnök kivételével – ne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik