Belföld

Számlagyári milliárdok a HM-ben

A több százmilliós számlagyári ügylet, amelyek honvédelmi beszállító cégekhez köthetőek, valamiért kimaradtak a honvédelmi tárca hadügyi korrupciófelszámolást összegző fehér könyvéből - olvasható az ÉS-ben.

Pedig a nem valós gazdasági események nagy része az állami tulajdonú HM Currus Zrt., valamint több honvédelmi beszállító cég gazdálkodását érinti. „A fiktív számlákon felül vallomások is szólnak a HM Currus Zrt. további gyanús ügyleteiről, ennek ellenére a Budapesti Katonai Ügyészség nem indított eljárást, sőt, a büntetőügyben érintett cégek közül nem egy újabb honvédelmi beszállítói tendert nyert el.” – írja riportjában az ÉS-ben Rajnai Attila.

A Zuschlag János alapítványi csalássorozatát is felderítő ügyészi nyomozócsoport azonban hitelesnek értékelte a vallomásokat, és csaknem két év után az egyik számlabefogadó cég ügyvezetőjét nyilvánította a főszervezőnek. A tehetős biztonságtechnikai szakértőt, Gyenes Leventét – aki egyben a legsikeresebbnek tartott független polgármester is az országban – bűnszervezetben, különösen nagymértékben elkövetett adócsalás bűntettének alapos gyanúja miatt helyezték vád alá a napokban.

Ő a gyömrői polgármester, aki abszurdnak és koncepciózusnak tartja az ellene indított eljárást.

„,,A Magyar Honvédség rendszerváltás utáni történelmének legnehezebb pillanatait élte át 2010 tavaszán, amikor a Katonai Biztonsági Hivatal munkatársai tetten értek egy honvédtisztet, amint vesztegetési pénzt vett át egy budapesti parkolóban. Akkor még senki sem sejtette, hogy mindez csak a nyitánya egy példátlan méretű korrupciós bűncselekmény-sorozatnak” – áll a 2010-es kormányváltást követően készült, átfogó vizsgálatokat tartalmazó, Honvédelmi Minisztérium által jegyzett fehér könyvben.

Ahogy az már ismert: pénzügyi visszaélésekre bukkantak a Honvédelmi HM-hez tartozó HM Zrínyi Kommunikációs Nonprofit Kft.-nél, a HM Rekreációs Nonprofit Kft.-nél, a HM Térképészeti Kft.-nél, valamint a HM EI Zrt.-nél. A belső vizsgálat főbb megállapításai szerint a fent nevezett hadügyi cégek beruházásaik során indokolatlan alvállalkozói láncot alkalmaztak, sőt az éves beszerzési terven felül is kötöttek és több esetben a céget hátrányosan érintve módosítottak szerződéseket, a dokumentációk hiányosak voltak – derül ki a riportból…

,,A HM Currus Zrt. nem érintett abban a vesztegetési ügyben, amelyben a Budapesti Katonai Ügyészség nyomoz a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) által végzett belső ellenőrzés alapján” – jelentette ki az MTI-nek a Honvédelmi Minisztérium szóvivője az ügy kirobbanásakor. A több mint ötvenéves, gödöllői székhelyű harcjármű-technikai eszközök felújítására, javítására, karbantartására és fejlesztésére hivatott, kizárólagos állami tulajdonú HM Currus Gödöllői Harcjárműtechnikai Zrt. nem a visszaosztós alvállalkozói megrendelésekre szakosodott, hanem ennél furfangosabb módszerrel működtek a cégnél a korrupciógyanús ügyletek.

És alább még egy izgalmas mozzanat a riportból:

„2009 tavaszán a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Nyomozóhivatalának kommandója Kecskeméten letartóztatott egy helyi vagányt, akit csak Nyiga becenéven ismert a fél város.” A férfi főbb ismertetőjele – nagyszámú tetoválásai mellett – az volt, hogy egy eredetileg az amerikai hadsereg számára kifejlesztett terepjáró monstrum, a Hummer egy utcai változatával járt. Az akciót még több fiatal helyi férfi letartóztatása követte. Mind vagyontalanok és alkalmi munkákból élnek, a törvénnyel – néhány apró stiklit leszámítva – nem volt ütközésük.

„A vámnyomozók már régóta figyelték a kis csapatot, mert a lényegében vagyontalan fiatal férfiak nevén lévő cégek (Octogon 2005, Vailima ,,fa” Kft., Kazbegi Kft., Sukkur Kft., Cistern Kft.) számlájára – amely egy kis helyi takarékszövetkezet fiókjában volt – rendszeresen több tízmilliós átutalások érkeztek jelentős árbevételű cégektől. Az összegekből azonban – vállalkozások esetében nem életszerű módon – nem utaltak tovább alvállalkozók részére, illetve az áfatartalom sem került az adóhivatal számlájára, hanem minden esetben egyben kivették az érkezett pénzt. A vallomásokból kiderült, a névleges cégvezetők a pénzcsomagból kaptak 1-2 százalék jutalékot, majd a pénzestáska bekerült a fekete Hummer terepjáróba, és visszaszállították a fővárosba a kifizetést végző cég valamelyik tisztségviselőjéhez.”

(A teljes cikk az ÉS-ben olvasható!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik