Belföld

Szinten tartaná a BKV-tarifákat a főpolgármester-helyettes

Bevezethetik a csoportos napijegyet, illetve 33 százalékkal nőhet a pótdíjazás összege.

A BKV tarifáinak 2011-es szinten tartását javasolja 2012. január elsejétől György István ágazati főpolgármester-helyettes a Fővárosi Közgyűlés november 30-i ülésén. Javaslatában, amelyet csütörtökön publikáltak a főváros honlapján, azt írta, 2011-ben 15 év után nem emelkedtek a viteldíjak, ennek köszönhetően a jegyár-bevétel a korábbi csökkenés után ismét növekedni kezdett.

Hangsúlyozta: az áfa növekedése és az infláció mértéke ellenére nem változtatnak a díjszabáson, így a nettó viteldíjak csökkennek, de az utas szám növekedésére, és a magas jegy- és bérletárak miatt “kontraproduktív” lenne a tarifák emelése. Ezzel a lépéssel a BKV éves jegyár-bevétele a 2011-ben várható 67,9 milliárdról 66,8 milliárdra csökkenhet.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) öt variációt dolgozott ki, ezek egyike a 0 százalékos emelés, ezen kívül a tervezetben 1,6, 4,2, 4,7 és 11,3 százalékos emeléssel is kalkuláltak. Ezek közül a 11,3 százalékos emelés fedezné az áfa emelésének, illetve az inflációnak a negatív hatásait, de György István szerint elfogadhatatlan mértékben emelné az árakat. A tervezet szerint ezzel a lépéssel a ma 320 forintos vonaljegy 360, a felnőtt havi bérlet pedig 9800 forintról 10 950 forintra emelkedne.

A tarifák változatlanul hagyása mellett új termékeket is bevetnek 2012-től. A BKK javaslata alapján január elsejétől csoportos napijegyet is lehetne vásárolni, amelyet 2-5 fő használhat együttes utazásra a vásárló által megszabott időponttól 24 órán át a BKV teljes vonalhálózatán, illetve a HÉV-en Budapest közigazgatási határáig. Az új jegy ára 3100 forint lenne.

Ezen kívül kibővíthetik a kisgyermekes bérlet felhasználóinak körét, így jövő évtől a GYED-ben, vagy TGYÁS-ban részesülő budapesti lakosok is igénybe vehetik azt. Bevezethetik a közlekedési társszolgáltatók jegyéhez kapcsolódó kombijegyet is, amely iránt külföldi vasúttársaságok már érdeklődtek is.

A bérletek érvényességi ideje is változhat, az eddigi éjféli időpontot éjjel 2 órára tolnák, ezzel biztosítva, hogy a nem sokkal éjfél előtt megkezdett utazást még az érvényességi időn belül be tudják fejezni. A HÉV-bérlettel utazóknak az éjszakai órákban a Szentendre felé közlekedő 943-as, és a Gödöllő felé közlekedő 992-es járatokon is érvényes lesz a bérletük, nem kell külön vonaljegyet vásárolniuk.

A Budapest bérletek érvényességét is módosítanák, ha elfogadják a változtatásokat a képviselők, akkor januártól nem Budapest közigazgatási határán túli első megállóig, hanem az utolsó fővárosi megállóhelyig lesznek érvényesek.

Változhat a pótdíjazás is, ennek összege 33 százalékkal emelkedik, így a 30 napon belüli befizetés díja 12 ezerről 16 ezer forintra, a 30 napon túli rendezés 24 ezer forintról 32 ezer forintra, a helyszíni rendezés pedig 6 ezer forintról 8 ezer forintra változik. Az utólagos bérletbemutatás eljárási díja nem változik, de bérlet vásárlásának percre pontos vezetésével már csak azokban az esetekben lehet ezzel a rendezési móddal élni, ha a bérletet a pótdíjazás időpontja előtt vásárolták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik