Belföld

Hagyóék a sztrájkért is fizettek

A Magyar Nemzet szerint az előző ciklusban még a munkabeszüntetést is „honorálták”.

Felülvizsgálják a BKV kollektív szerződését, amely alapján csaknem tízmilliárd forintot fizetnek a dolgozóknak különböző juttatásokra – írja a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja: a cégnél még ma is léteznek egykori szocialista nagyvállalati juttatások.

A törzsgárdatagok elismerésére csaknem 300 milliót költenek, a kiváló véradóknak félmillió jut, évente több mint 220 millióból üdültetik dolgozóikat, és tízmilliókból fedezik az emlékplakettek, oklevelek és díjkiosztó rendezvények költségeit. Jelenleg a BKV-s kollektív szerződést összevetik a munka törvénykönyvével (Mt.), és az már biztos: 2011-ben a jogszabályban előírtakon túl kifizetett pénzek meghaladják az 5,8 milliárd forintot. A szakszervezetek tiltakoznak a kollektív szerződés elrendelt felülvizsgálata ellen, a Hagyó-ügy nyomozati irataiból viszont kiderült: az előző ciklusban még a sztrájkokat is közpénzekből fizették.

A társaság egykori vezérigazgató-helyettes gyanúsítottként azt állította, a szakszervezetek a 2008. áprilisi sztrájkjuk „kompenzálásaként” 30-40 millió forintot követeltek a vezetőségtől. „Ez azért volt nagy játék, mert a sztrájksegély akkoriban adómenetesen volt adható” – mondta a nyomozóknak Regőczi Miklós.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik