Belföld

Matolcsyt okítják a közgazdaságtanra

A Negyedik Köztársaság mozgalom a többi között azt tanácsolja a miniszternek, ne hazudjon folyamatosan az ország növekedési kilátásairól, mert minden kiderül.

A 4K! – Negyedik Köztársaság mozgalom levélben fordult Matolcsy Györgyhöz, és  “aggódó állampolgárokként” az alábbi néhány tanácsot adja a nemzetgazdasági miniszternek.


Fotó: Neményi Márton

1. Ha kapkodó, kiszámíthatatlan és dilettáns gazdaságpolitikát akar folytatni, agresszív és buta kommunikációval fűszerezve, ne olyan válságidőszakban tegye, amikor az üzleti világ már Olaszország lehetséges csődjéről beszél. (Talán nem tudja, de Európa 4.-5. legnagyobb gazdaságáról beszélünk.) Ha mindenáron ilyen politikát akar folytatni, nagyon kérjük, hogy a nemzetközi prosperitás időszakában tegye.

2. Ne hazudjon folyamatosan hazánk növekedési kilátásairól. Tényleg. Semmi értelme. Túl gyorsan kiderül.

3. Ne gyengítse szándékosan a forintot a jelenlegi helyzetben, mert ez oda vezetett, hogy megnőtt az államadósságunk, megnőttek a devizahitelesek terhei, befagyott az állampapírpiacunk és mindezt észrevették a spekulánsok.

4. Ismerje meg azt a pénzvilágot, ami ellen szabadságharcot folytat. Talán nem tudja, de Magyarországot időről időre felfedezik maguknak a tőkepiaci spekulánsok, mert kevés olyan kereskedhető deviza van ma a világban, mint a magyar, ami: a) kellőképpen likvid, de elég kicsi is ahhoz, hogy néhány londoni hedge fund simán megmozdítsa az árfolyamát bármelyik irányba b) nagyon nyitott gazdaság van mögötte, ami nagyon érzékeny a devizaárfolyam változásaira (tudja, export-import, államadósság, stb). c) kellőképpen sebezhető, sérülékeny ország (magas államadósság, importfüggőség, kevés hazai tőke, stb.). Van még néhány ilyen deviza, de nem sok. Ezért a spekulánsok látókörében mindig ott vagyunk és lecsapnak ránk, ha gyengének látszunk.


Fotó: Kummer János

Ezeknek az alapvető összefüggéseknek a figyelembevételével a mindenkori kormánynak a nullánál nagyobb mozgástere van, hogy önálló gazdaságpolitikai intézkedéseket vezessen be – írja a 4K! Mozgalom közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik