Belföld

Homlokegyenest az “orbáni” politikával

Lesújtó véleményeket írnak a külföldi lapok az IMF-el folytatott csatározásról. Orbán politikai és civil társadalmi ellenfeleit cenzúra és üldözés fenyegeti.

A magyar tárgyalási szándékról kiadott közlemény hallgat arról, hogy “Magyarország a pénzügyi szakadék szélén áll” és hogy az IMF-hez fordulással “Canossát jár” – írta értékelő elemekkel vegyes tudósításában a Der Standard című osztrák liberális napilap. A cikk szerzői, Gregor Mayer és András Szigetvari szerint bármilyen megállapodásra törekszik is Budapest az IMF-fel, a pénzügyi szervezetnek, hogy a befektetők bizalmát helyreállítsa, olyan lépéseket kell diktálnia, amelyek homlokegyenest ellenkeznek az Orbán-kormány eddigi gazdaságpolitikájával.

A cikkben felidézték Matolcsy György kijelentését, miszerint a kormány nem azonnali hitelre, hanem egyfajta biztosításra törekszik. Kérdésesnek nevezték, hogy Magyarország is egy ilyen megállapodást élvezhet-e majd, ugyanis ilyen hiteleket csak “mintatanulóinak” ad az IMF.

Tévedések

A konzervatív osztrák Die Presse kommentárja szerint “a magyar miniszterelnök összetéveszti az adósság leépítését a jogállam leépítésével”. Egy pénzügyi szakértő “pozitív bizalmi sokkot” remél az IMF-tárgyalások szándéka kapcsán – írta Karl Gaulhofer.

Orbán politikai és civil társadalmi ellenfeleit cenzúra és üldözés fenyegeti – állt a kommentárban. Ők nem tudnak más tenni, mint várni a következő választásokat. A gazdasági életben azonban azonnal megbüntetik “a kiszámíthatatlan autokrata allűröket”: a forint esik, az adósságok nőnek, a hitelképesség közel a “bóvli” kategóriához és a befektetők menekülőre fogják. “Olaszországban Berlusconit máris megfosztották a tróntól a pénzügyi piacok. Magyarországon is egy kormányváltás volna az elképzelhető legkedvezőbb sokk” – vélekedett a Die Presse cikkírója.

Drámai helyzet

Magyarország ismét a Nemzetközi Valutaalapot hívja segítségül címmel számolt be a Financial Times Deutschland pénteken arról, hogy Magyarország “az államcsőd elkerülése érdekében” tárgyalásokat kezd az IMF-fel.

A cikkíró, Christian Höller emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány még röviddel ezelőtt kizárta az IMF-segítséget. Azóta azonban a helyzet drámai módon kiéleződött – hangoztatta a szerző, utalva arra: az IMF mellett Kínának is “megmentőként” kell beszállnia.

Elemzésben foglalkozott a magyar gazdaság helyzetével a Frankfurter Allgemeine Zeitung is. A német konzervatív napilapban a szerző, Michaela Seiser beszámolt a forint gyengüléséről, és arról, hogy a beruházók menekülnek a magyar valutától.

A cikkíró szerint szakértők azt ajánlották a kormánynak, hogy a helyzet rosszabbodása esetén forduljon a Nemzetközi Valutaalaphoz. Beszámolt arról, hogy az eddigi elutasítás ellenére a kormány meglepetésre csütörtökön be is jelentette az IMF-fel való tárgyalások megkezdését. Ezenfelül a kormány Kínára kíván támaszkodni – írta a lap.

Hátra arc

Több cikkben is foglalkozik pénteken a Financial Times az új típusú IMF-együttműködést célzó tárgyalási szándék bejelentésével. A londoni gazdasági napilap szerint Magyarország, nem egészen 18 hónappal azután, hogy visszautasította a további finanszírozást a Valutaalap részéről, “most hátraarcot csinál”. Jóllehet több közép- és kelet-európai ország kapott támogatást az IMF-től a 2008-2009-es pénzügyi válság idején, Magyarország azonban az első a térségből, amelyik az euróövezeti válság járványos hatásai miatt kér új finanszírozási segítséget az IMF-től.

A lap szerint a Magyarországnak nyújtandó IMF-támogatás szélesebb körben is erősítheti a befektetői bizalmat, tekintettel azokra az aggodalmakra, hogy a magyar piacokra nehezedő nyomás a Közép-Európára, és azon túl is továbbterjedő járvány előjele lehet.

A cikk szerint a magyar kormány még szerdán is kitartott amellett, hogy nincsenek tervek a tárgyalások újraindítására az IMF-fel, ám csütörtökön még magasabbra emelkedtek a magyar hitelköltségek, és úgy tűnik, hogy ez eredményezhette az álláspont újragondolását.

Incidens

A lap internetes változatának felzárkózó piaci blogrovatában Benoit Anne, a Société Générale pénzügyi csoport globális felzárkózó térségi stratégiai részlegének vezetője pénteken megjelent kommentárjában azt írta: miután a Nemzetgazdasági Minisztérium bejelentette, hogy “tárgyalásban van” az IMF-fel, a valutaalap “cáfolta az egészet”. Az elemző szerint “bizonyosra vehető”, hogy “egy ilyen incidens után” a magyar kormány és az IMF eddig is feszült viszonya nem fog javulni. Az elemző úgy vélekedett, hogy a magyar kormánynak a jelek szerint “sikerült még tovább gyengítenie a befektetői bizalmat … és a következő szög a koporsóban egy esetleges leminősítés lehet”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik