Belföld

Gémesi: A politikai döntés megszületett

Hétfőn a megyei önkormányzati vagyon államosításáról is dönthet az Országgyűlés. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint ezzel gyakorlatilag funkcióját vesztette a megyei önkormányzatok rendszere.

A politikai döntés megszületett, úgyhogy mi csak azt tudjuk hangsúlyozni, amit hiányoltunk a törvény rövid előkészítéséből – mondta a Hír24-nek  Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Hiányoznak például azok a hatástanulmányok, melyek hiányában nem lehet pontosan felmérni, vajon milyen hatásai lesznek az államosításnak.

Gémesi szerint a megyei közigazgatás által felhalmozott 180 milliárd forintnyi adósság egyrészt annak köszönhető, hogy az állami támogatás évről évre csökkent, ugyanakkor a feladatok száma vagy nőtt, vagy megmaradt. Egy részletes hatástanulmány azt is kimutatta volna, mely önkormányzatok esetében volt indokolt a hitelfelvétel és melyek esetében nem. A rosszul gazdálkodó megyei önkormányzatok ugyanis az új törvény hatálybalépésével gyakorlatilag következmények nélkül sodorták adósságba az intézményrendszerüket, a jól gazdálkodók pedig ugyanúgy elveszítik intézményeiket, mint a felelőtlenek.

Az MÖSZ elnöke nem ért egyet azzal sem, hogy az alapfokú iskolákat állami fennhatóság alá vonják, mivel ezek az intézmények kötődnek leginkább a települések közösségeihez, ahogy a gimnáziumokat is megtartaná a helyi hatóságok felügyelete alatt. A szakiskolák esetében már van racionalitása az állami felügyeletnek, ugyanis központilag jobban irányítható, mely területeken keletkezik munkaerőhiány.

Az egészségügyi intézmények államosítását sem ellenzi általánosságban Gémesi, igaz, a hatástanulmányok itt is hiányoznak, de azt elismeri, hogy egy széttagolt egészségügyi rendszernél hatékonyabb lehet egy központilag koordinált irányítás. A kulturális intézmények államosítása azonban szintén aggályos Gémesi szerint, hiszen nem látni egyelőre, mitől lesz olcsóbb ezeknek a fenntartása, ha a központi büdzséből finanszírozzák a működésüket.

Arra a kérdésre, hogy milyen funkciót töltenek be ez után a megyei önkormányzatok, a MÖSZ elnöke azt felelte, hogy egyelőre úgy tűnik, hogy a közigazgatás középszintje kiürült Magyarországon és fogalma sincs, mit fognak csinálni a még legalább két évig mandátummal rendelkező megyei önkormányzatok. A kormány szerint a területfejlesztés lesz a legfőbb feladatuk, de az csak a későbbiekben dől el, sikerül-e tartalommal megtölteni ezt a funkciót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik