Belföld

Már büntethetnek a fülsüketítő reklámokért

Az RTL Klub, a TV2 és az MTV ellen is vizsgálatot indított a médiahatóság.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság öt szolgáltatónál, így az RTL Klub-nál, a TV2-nél, az MTV-nél, a Duna TV-nél, valamint a Story TV-nél mért rendszeresen kritikus hangerőugrásokat a reklámblokkoknál szeptemberben, ezért megindította az első eljárásokat a televíziókkal szemben. Ha az eljárás során elmarasztalják a csatornákat, akár pénzbüntetést is kaphatnak– derült ki az NMHH vasárnap kiadott közleményéből.

Az idén januártól hatályos médiatörvény egyértelműen tiltja, hogy a hirdetéseket hangosabban közvetítsék a televíziók, mint más műsorokat. A hatóság január elseje óta pásztázza a kijelölt szolgáltatók teljes műsorfolyamát, és a mérési adatokat videómelléklettel együtt közzé is teszi honlapján.

A törvény hatálybalépése után türelmi időt kaptak a médiumok, ám „az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján egyértelművé vált, hogy a nyilvánosságra hozott adatok nem tartják vissza a médiaszolgáltatókat a normaszegések ismételt elkövetésétől” – fogalmazott az NMHH közleménye. Ráadásul folyamatosan érkeznek a túl hangos reklámokat kifogásoló panaszok, idén már több mint hetven bejelentést tettek emiatt a hatóság ügyfélszolgálatán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik