Belföld

Újabb pofon a Tarlós-Dörner párosnak

Sütő András örökösei megtiltották, hogy a Dörner vezette Új Színházban bemutassák a Káin és Ábel című darabot.

Bár Tarlós István főpolgármester egyértelművé tette, hogy nem hajlandó megváltoztatni döntését, azaz megerősítette Dörner György kinevezését az Új Színház élére, a tiltakozások pedig folytatódnak.

A szinhaz.hu portálon megjelent nyilatkozat szerint most Sütő András jogörökösei élnek a tiltakozás legkeményebb eszközével: letiltották a Káin és Ábel című darab bemutatását. Ez azért is érintheti érzékenyen az Új Színház új vezetését, mert Dörner pályázatában és nyilatkozatában pont arra hivatkozott, hogy kevesli a klasszikus magyar szerzők műveit a színpadon.

Sütő András jogörökösei szerint az Új Színház újonnan kinevezett igazgatójának pályázata és közéleti megnyilvánulásainak szellemisége annyira eltér az öt éve elhunyt Sütő András író életművétől, toleranciát hirdető, kirekesztés ellen küzdő életfelfogásától, hogy az ellentéteket áthidalhatatlannak találják. Így Dörner pályázatának a „Káin és Ábel” című dráma bemutatására vonatkozó terve nem valósulhat meg, “Nem járulunk hozzá, hogy az Új Színház Sütő András-műveket állítson színpadra” – zárul a rövid nyilatkozatuk.

Nem ez az első ilyen nyilatkozat Dörner kinevezése óta. Hazai és nemzetközi tiltakozás kíséri a kinevezést. Korábban letilotta műveinek bemutatását Závada Pál is. A világhírű cseh filmrendező, Menzel pedig azt nyilatkozta, hogy nem hajlandó rendezni a Dörner vezette színházban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik