Belföld

Baráti hangnemben tárgyalt Orbánnal az amerikai nagykövet

Bár szó esett a Hillary Clinton által korábban felvetett aggályokról, tiltakozó jegyzék azonban nem került elő.

Orbán Viktor miniszterelnök hivatalában fogadta kedden az amerikai nagykövetet. A másfél órás egyeztetésről távozóban Eleni Tsakopoulos Kounalakis nem nyilatkozott, csak annyit mondott az MTI tudósítójának: “remek megbeszélésünk volt, ahogyan mindig”. A később kiadott külképviseleti közleményben tiltakozó jegyzékről nincs szó, csak baráti hangulatról és a Magyarország sikerébe vetett hitről.

Az írás szerint a kormányfő és az amerikai diplomata a kétoldalú kapcsolatokról tárgyalt, beleértve a két ország együttműködését az afganisztáni és a balkáni, NATO-vezette missziókban.

A nagykövet köszönetet mondott a miniszterelnöknek azért a “rendkívüli szolgálatért, amelyet Magyarország tett Líbiában, amikor ellátta az Egyesült Államok diplomáciai és konzuli érdekeinek védelmét.” A nagykövet elismeri és értékeli, hogy milyen kihívásokkal néz szembe a magyar kormány a gazdasági átalakítás során, és beszélt arról, hogy a nagykövetség és az amerikai cégek miként tudnának segíteni, beleértve a vállalkozás, illetve és a kis- és középvállalkozások fejlesztésének támogatását.

A találkozón szó esett a Hillary Clinton által a budapesti látogatásán felvetett aggályokról. “Ezekről az ügyekről barátokként ejtettek szót, egyetértve abban, hogy Magyarország demokrácia, melynek megválasztott kormánya ritka, kétharmados mandátumot kapott Magyarország népétől. E rendkívüli lehetőség, valamint a gyors ütemű változások az Egyesült Államokat erősen érdekeltté teszik abban, hogy Magyarország sikerrel járjon és még erősebb szövetségessé váljon. Kapcsolatunk közös értékeken és közös érdekeken, valamint kölcsönös tiszteleten alapul” – zárul a közlemény.

A mai találkozóra néhány nappal azután került sor, hogy a Washington Postban a magyar kormányt kínosan érintő véleménycikk jelent meg. Az írásban a magyar kormányfő szemére vetik demokráciaellenes megnyilvánulásait. A cikk szerint miközben Orbán Kínával és Szaúd-Arábiával barátkozik, arra nincs ideje, hogy találkozzon az amerikai nagykövettel, aki augusztus óta próbálkozott azzal, hogy átadja Hillary Cliton tiltakozó jegyzékét a magyar kormányfőnek. Ilyesmiről azonban a mai találkozón szó sem volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik