Belföld

Mesterházy: Csütörtökre várom Gyurcsányt

Tárgyalóasztalhoz ül a szocialista párt két erős embere: a pártelnök Mesterházy Attila és a volt miniszterelnök Gyurcsány Ferenc. A téma: a válás.


Fotó: MTI

Mesterházy Attila tárgyalni hívta Gyurcsány Ferencet, mégpedig csütörtökre. A megbeszélésen a pártelnök szerint kiderülhet, “mi az akadálya annak, hogy távozzanak” a demokratikus koalíció platform tagjai az MSZP-ből. Mesterházy egyetlen lehetséges választ vázolt föl: “Az, hogy csak kilencen vannak.” (Önálló frakció alapításához minimum tíz képviselőre van szükség.)

Újságírói kérdésre, miszerint, ha Gyurcsány nem távozik önként a pártból, kizárják-e őt, Mesterházy Attila így válaszolt: “Időszerűtlen a kérdés.” Hasonlóképpen terelt Mesterházy, amikor arról faggatták, ki az a nyolc képviselő, aki ugyan aláírta a hétvégi hűségnyilatkozatot, de nem 2014-ig, hanem csak “aktuálisan” értelmezte azt.

Hogy a szakadás vagy maradás dilemma soká nem húzható, azt a “minden időveszteség a szocialista párt kárára van” mondattal jelezte a “Gyurcsány-problémával” másfé éve küszködő pártelnök. Aki szerint a szocialista belharcnak egyetlen haszonélvezője van: Orbán Viktor.

Mesterházy Attila szerint “történelmi a helyzet”, melyben “intelligensen, de hosszú távra békés módon” kell megoldást találni.

A pártelnök egyetért Gyurcsánnyal az ügyben, hogy két megoldás létezik a szocialista konfliktusok kezelésére: aki a párton belül kisebbségben marad egy ügyben, tudomásul veszi és képviseli is a többségi álláspontot, vagy “ha túlzó a kompromisszum… a saját hitének megfelelő formációt hoz létre”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik