Belföld

Az állam egyeztetés nélkül nyúlja le az önkormányzatokat

Egy laza, péntek délutáni mozdulattal Navracsics Tibor a kormány nevében a jelenlegi alkotmány módosítását kezdeményezte, hogy ezzel törvényesítse az önkormányzati vagyon államosítását. A gyors lépésről Gémesi Györgyöt, a Magyar Önkormányzati Szövetség elnökét kérdeztük.


Fotó: MTI / Honéczy Barnabás

Az alkotmánymódosítás indoklásában az áll, hogy a kormány az önkormányzatok segítségére siet ezzel a lépéssel. Tényleg segítségnek érzik?

Az átadás már eldöntött dolog, az furcsa, hogy most teszik meg ezt a lépést, miközben két és fél hónap múlva már az új alkotmány lesz hatályos, amely egyébként is kimondja, hogy az önkormányzati vagyon az állami vagyon része.

Nyilván van ötlete, hogy miért kell még a régi alkotmányt módosítani.

Gondolom, a kormány mielőbb el akarja indítani az átadás-átvételeket. 457, többségében oktatási és egészségügyi intézményről van szó, folyamatban lévő ügyekkel, így némileg érthető, hogy nem akarták megvárni a januárt, de a nagy sietségben még beleírhatták volna az alkotmánymódosításba, hogy „az adósságrendezési eljárás folyamán” veszik át az önkormányzati vagyont.


Fotó: MTI / Honéczy Barnabás

Jól értjük, hogy ezzel a lépéssel gyakorlatilag megszűnik az önkormányzati középszint?

Igen. Ráadásul a megyei önkormányzatok megegyeztek ugyan a kormánnyal a vagyon átadásáról, ám arról senki sem tud, hogy az intézmények és a feladat nélkül maradó megyei önkormányzatok tagjai mit csinálnak majd a megbízatásuk 2014-es lejártáig.

Az önkormányzatokkal egyeztetett a kormány?

Egyeztetésre még nem került sor, de csütörtökig elkészítjük a véleményünket a vagyonátadásról. Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy míg a jelenlegi önkormányzati törvény szerint kötelező az egyeztetés a kormány és az önkormányzatok között, addig az új jogszabály csak annyit enged, hogy az önkormányzati szövetségek kezdeményezhetik a konzultációt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik