Belföld

Így lesz törvényes az állami einstand

Még gyorsan módosítja a kormány a régi Alkotmányt. A cél az önkormányzati vagyon államosításának törvényesítése. Az erről szóló iromány már olvasható az Országgyűlés honlapján.

A Navracsics Tibor által beterjesztett törvénymódosítás két apró paragrafust változtatna meg a jelenleg még érvényben lévő Alkotmányban. Az egyik szerint törvény rendelkezhet a helyi önkormányzati tulajdon ingyenes átadásáról az állam vagy más önkormányzat részére. A másik, hogy mindez a kihirdetés után másnap érvénybe is lép.

Az alkotmánymódosítás indoklásában az áll, hogy a kormány az önkormányzatok segítségére siet ezzel a lépéssel. Mint Navracsics írja, eddig (a dokumentum szerint természetesen csak 2002-től) az önkormányzatok támogatását folyamatosan csökkentették a kormányok, miközben a feladataikat nem csökkentették. Ezért a helyi önkormányzatok hitelfelvételre kényszerültek, a hitelek összértéke 2010-re elérte az 1000 milliárd forintot.

“Az adósság elleni harcban a Kormány kész az önkormányzatok segítségére sietni és konszolidálni kilátástalan helyzetüket. Ebből következően a kormány meg kívánja teremteni annak lehetőségét, hogy törvény biztosítsa az egyes önkormányzati vagyonelemek átadását az állam, vagy más önkormányzat részére.”

Az előterjesztés elfogadás esetén megnyílik a lehetőség az eddig az önkormányzatok tulajdonában lévő iskolák, kórházak és egyéb ingatlanok állami kézbe kerülésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik