Belföld

Az MSZP megújítása is porondon lesz ma

A következő fél évben az MSZP előtt álló feladatokról és a párt megújításáról is szó lesz a szocialista párt választmányának mai zárt ülésén.

A két hónapos nyári szünet után összeülő testület előtt – Simon Gábor választmányi elnök sajtónyilvános bevezetőjét követően – Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető beszél a következő fél év, így az őszi parlamenti ülésszak teendőiről.

Ezután azok a munkacsoportok adnak tájékoztatást tevékenységükről, amelyeket az országos elnökség kért fel, hogy szeptember végéig készítsék el javaslataikat az MSZP megújítására. Így Harangozó Tamás az alapszabály, Tukacs István a pártgazdálkodás reformján dolgozó testület javaslatait ismerteti, Molnár Zsolt a pártszervezet megújításának tervezett lépéseiről beszél, míg Katona Béla a készülő teljesítményértékelési rendszerről ad felvilágosítást.

Bár a napirenden nem szerepel, gyaníthatóan mégis szóba kerül, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform azt kezdeményezte, a listán mandátumot szerzett szocialista politikusok adják vissza képviselői helyüket, s annak fenntartásáról vagy megvonásáról a párttagok dönthessenek. A javaslat miatt Mesterházy Attila rendkívüli frakcióülést hívott össze csütörtökre, ahová azonban a volt miniszterelnök és támogatói nem mentek el. A pártelnök akkor arról beszélt: Gyurcsányék az MSZP-ből való távozásuk forgatókönyvét készítik elő, és hozzátette, nem kötelező a szocialista párt tagjának lenni azoknak, akiknek ez folyamatos vívódást, vállalhatatlan kompromisszumot jelent.

Az MTI úgy tudja, hogy a Demokratikus Koalíció vezetőit a mai választmányi ülésen Varju László fogja képviselni, azaz Gyurcsány Ferenc nem lesz jelen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik