Belföld

Mesterházy nem ragaszkodik Gyurcsányhoz

Ha Gyurcsányék csakugyan menni akarnak, akkor mielőbb meg kellene tenniük - jelentette ki a pártelnök az MSZP frakcióülése után.

Nem kötelező az MSZP tagjának lenni azoknak, akiknek ez folyamatos vívódást, vállalhatatlan kompromisszumot jelent – mondta Mesterházy Attila a szocialista frakció csütörtöki rendkívüli ülése után újságíróknak. Gyurcsány Ferenc és támogatói nem vettek részt a tanácskozáson, amit azután hívtak össze, hogy a volt kormányfő vezette Demokratikus Koalíció Platform kezdeményezte, a listán mandátumot szerzett szocialista politikusok adják vissza mandátumukat, hogy képviselői helyük fenntartásáról vagy megvonásáról a párttagok dönthessenek.

Mesterházy Attila a javaslatot úgy értékelte: a Gyurcsány-platform az MSZP-ből való távozásának forgatókönyvét készíti elő és a megfelelő alkalmat keresi. Véleménye szerint ez tisztességtelen, ha Gyurcsányék csakugyan menni akarnak, az “nem ördögtől való”, de akkor mielőbb meg kellene tenniük, őszintén beszélve szándékaikról.

A frakcióülésen nem hoztak határozatot, amely távozásra szólítaná fel a volt miniszterelnököt és körét. A Demokratikus Koalíció indítványával kapcsolatban azt mondta: aki vissza akarja adni a mandátumát, bármikor megteheti. Megjegyezte, ő senkitől sem kérdezte meg, tervezi-e ezt, miután azok a képviselők, akik ennek szükségességét fölvetették, nem jöttek el.

Az MTI információja szerint hét képviselő, a volt kormányfő mellett Molnár Csaba korábbi kancelláriaminiszter, Baracskai József, az MSZP Zala megyei elnöke, Ficsor Ádám egykori titokminiszter, Vadai Ágnes, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke, Varju László, a Demokratikus Koalíció igazgatója és Vitányi Iván, a Gyurcsány-platform alelnöke vállalta, hogy adott esetben kész visszaadni, illetve a párttagokra bízni mandátumát.

Mesterházy úgy fogalmazott: bár a Gyurcsány-platform retorikája Orbán-ellenesnek tűnik, emögött az is ott van, hogy újra és újra hadat üzennek az MSZP-nek. Az MSZP megújítására vonatkozó javaslatokról a párt novemberi kongresszusa fog dönteni, a hatalmi megfontolásoknak, személyes ambícióknak azonban csak a jövő évi tisztújításkor jön el az ideje.

Pártja feladatát Mesterházy Attila úgy határozta meg: tenniük kell az Orbán-kormány “parlamenti diktatúrájának” leváltásáért. Mint mondta, erre reális esély nyílik 2014-ben, ehhez azonban változtatni kell a belviták nyilvánosság előtti megvitatásának gyakorlatán, azon, hogy bizonyos erőcsoportok folyamatosan a sajtó elé tárják az MSZP belügyeit, a párton belüli nézeteltéréséket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik