Belföld

Novemberre kiderülhet, mi lesz az MSZP-vel

Gyurcsány Ferenc szerint a pártkongresszusán eldőlhet, hogy az MSZP átalakul-e úgy, ahogy szeretnék, "vagy másban kell gondolkodni".

Nem az MSZP-ből való távozását, hanem a szocialista párt megújítását készíti elő a Demokratikus Koalíció Platform, annak vezetője, Gyurcsány Ferenc szerint. A korábbi miniszterelnök az általa életre hívott Demokratikus Charta pénteki budapesti rendezvényének szünetében válaszolt az újságírók kérdéseire.

Úgy látja, sokan vannak az MSZP-ben, akik azon az áron is megspórolnák a szocialista párt átalakítását, “hogy párunkat kiebrudalnak”, azonban nem tettek le az MSZP megújításáról annak ellenére sem, hogy “időnként kétségtelenül úgy tűnik, az nem nagyon hagyja magát”. Szerinte a megújítás eszköze lehetne, ha a párttagokra bíznák, át akarják-e formálni az MSZP-t és annak parlamenti képviselőcsoportját. “Nem látom be, hogy ettől miért kellene félni” – jegyezte meg.

Arra a kérdésre, mikor jöhet el az idő, amikor már nem az MSZP-ben látja a jövőjét, úgy felelt: célja a centrumtól balra álló demokratikus közösséget szervezni annak érdekében, hogy “Orbán ellenzéke politikai otthonra találjon”. “Ha lehet, akkor az MSZP-ből hozzuk ezt létre. Korábban azt mondtam, 2012-ig tehetjük ezt meg, de lehet, hogy a novemberi kongresszus környékére eldől, mit gondolunk, ez egy lehetséges alternatíva-e, vagy másban kell gondolkodni.” Nyugalomra van szükség, ebben az ügyben “nem szabad kapkodni” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Mesterházy Attila pártelnök a szocialisták csütörtöki rendkívüli frakcióülése után úgy nyilatkozott: nem kötelező az MSZP tagjának lenni azoknak, akiknek ez folyamatos vívódást, vállalhatatlan kompromisszumot jelent. Hozzátette, szerinte a Gyurcsány-platform az MSZP-ből való távozásának forgatókönyvét készíti elő és a megfelelő alkalmat keresi erre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik