Belföld

Halálos búvárbaleset Budán

Életét vesztette egy kutatóbúvár szerdán egy balesetben a Molnár János-barlangban.

A férfi életéért 45 percen keresztül küzdöttek, de már nem lehetett megmenteni közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium. A búvár 37 éves volt.

A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelõség azonnal felfüggesztette a barlang kutatásáért, illetve a búvárok merüléséért felelõs személy engedélyét.

A Budapest II. kerületben lévõ Frankel Leó u. 48. szám alatt található, fokozottan védett, az állam tulajdonában lévõ Molnár János-barlang csaknem 6 km hosszú, meleg vizes járatokból áll.

A barlangban nem ez volt az egyetlen búvárbaleset az elmúlt idõszakban. A kutatásvezetõ már elhallgatott a Felügyelõség elõtt egy balesetet tavaly év végén. Az ügy akkor szerencsésen végzõdött. A Felügyelõség ezután vizsgálatot kezdeményezett a baleset eltitkolása és egyéb feltárt szabálytalanságok miatt. A mai tragédiáról sem a kutatásvezetõtõl értesült a Felügyelõség.
Tekintettel arra, hogy a kutatásvezetõ kötelessége meggyõzõdni arról, hogy a merülõk fizikai és mentális állapota, technikai felkészültsége és felszerelése megfelel-e az adott barlangi körülményeknek, a Felügyelõség újabb vizsgálatot indított – írta közleményében a minisztérium.

A barlangot a nagyközönség nem látogathatja, kizárólag kutatási célból merülhettek a búvárok.

A József-hegy lábánál található Molnár János-barlang hazánk legnagyobb víz alatti üregrendszere, amelyrõl az fn.hu 2008-ban a felfedezést követõen készített videós anyagot.

A világ legnagyobb termálvizes terme is itt van, 86 méter hosszú, szélessége 16 – 26 méter, vízmélysége a bejáratnál 5, a végpontnál 24 méter.

Jelen állapotban a teremben mintegy 300 négyzetméter vízfelületû tó található, a vízmennyiség megközelítõleg 23 500 köbméter, hõmérséklete 27 Celsius-fok. A teljesen természetes terem azért is egyedülálló, mert a világnak nincs másik olyan fõvárosa, amelynek szívében egy melegvizû földalatti tó található.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik