Belföld

Földi: a Céget lebénítja a politika

Döbbenetes, döbbenetes, döbbenetes. Így kommentálta a legújabb „megfigyelési ügyet” Földi László, az Információs Hivatal egykori mûveleti igazgatója a köztévében.

Döbbenetes, hogy egy fõigazgató laptopján operatív anyag van. Döbbenetes az, hogy ott is maradt. És döbbenetes, hogy a titkosszolgálatok ügyét megint az utcára viszik – mondta.

A titkosszolgálat olyan helyzetbe került, hogy lassan nem tud dolgozni. Nem arról beszélünk, hogy valaki tévedett, hanem hogy a szolgálat az elõzõ ciklusban az ellenzéket megfigyelte – mondta. Földi szerint az történhetett, hogy a titkosszolgálat vezetõi beszálltak egy választási küzdelembe, és megpróbáltak az ellenfélrõl adatokat gyûjteni. Ha fedõnevet kap a politikus, akkor vagy elkövetett valamit, vagy célszeméllyé vált.

Földi László szerint ebben az ügyben a szabálytalan keveredik az erkölcstelennel, a dilettantizmus pedig végig ott van. Ez nem azt jelenti, hogy a titkosszolgálat volt dilettáns, hanem annak csupán néhány tagja – mondta. Földi úgy gondolja: a hatóság (ügyészség) szégyenlõsségét meg kellene szüntetni, és kiállni a nyilvánosság elé, tisztázni, hogy az ügyben folyik nyomozás vagy nem.

Szilvásy: egy szó sem igaz

Ha Orbánról és Kövérrõl adatokat gyûjtött volna az NBH, az államtitok lenne, és nem szivároghatott volna ki – mondta a volt titokminiszter. Szilvásy György szerint csak figyelemelterelésre szolgálhat a Heti Válasz és a Magyar Nemzet cikke. Az exminiszter a Népszavának úgy fogalmazott, a sajtóban megjelent információkat nyilván azért tették közzé a jobboldali orgánumok összehangoltan, mert azok nem képeznek államtitkot – nem is képezhetnek, hiszen nyilvánvalóan nem igazak. Ha valósak lennének ezek a csak találgatásnak nevezhetõ feltételezések, államtitoksértés miatt nyomozást kellene indítania az ügyészségnek.

Labor hallgat, Vadai nem tudta, Orbán igen

A Népszabadsággal Laborc Sándor volt NBH-fõigazgató azt közölte, hogy az ellene korábban indított ügyekben követett gyakorlatához híven nem kommentálja a vele szemben megfogalmazott vádakat. Szerinte, ha létezik egyáltalán az újabb megfigyelési ügy, a nyomozati iratokat biztosan titkosították, márpedig államtitkot sérteni a legkevésbé sem szeretne. “Errõl eddig soha életemben nem hallottam, nem tudom mi ez. Ez nekem új” – így reagált a cikkekre Vadai Ágnes szocialista politikus, aki anno a parlament nemzetbiztonsági bizottságának tagja volt, a jelenleginek pedig elnöke. Orbán Viktor viszont már 2-3 hónapja tud errõl, akkor tájékoztatta a belügyminiszter arról, hogy valakik az õ és felesége telefonhívásairól korábban “híváslistákat állítottak össze és egy rajzot készítettek arról, hogy kikkel állnak kapcsolatban”. Orbán ezt “disznóságnak” nevezte és mint mondta “rendes ember ilyet nem csinál.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik