Belföld

Nincs Sátán alkotmány

Vannak önkormányzatok, ahol lihegve teljesítették a közigazgatási tárca legfrissebb ötletét, és már áll az Alaptörvény Asztala, míg máshol nem is hallottak arról, hogy át kell rendezni a hivatalt.

Miután Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke az ATV-ben szimplán szamárságnak nevezte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium legújabb rendelkezését a hivatalokba felállítandó Alaptörvény Asztaláról, lapunk megkereste a rendeletet szignózó Szabó Erika államtitkárt, ám a politikusasszony sajtósa kérdéseinket hallva úgy döntött, nem kívánnak többet mondani annál a közleménynél, amit a településeknek juttattak el.

Rákosmentén nem lehet eltéveszteni

Rákosmentén nem lehet eltéveszteni

A jelek szerint vannak önkormányzatok, melyeknek valóban több sem kellett. Az V. kerületben már áll az asztal és az egyik városházi alkalmazott elõrelátóan már böngészi a csak jövõ januárban életbe lépõ alaptörvényt, Rákosmente vezetése pedig – a fotó tanúsága szerint – talán túl is teljesítette a Szabó Erika által elvártakat.

Sátán van asztal

Nem állnak ilyen jól az fn.hu által megkérdezett kistelepüléseken. A borsodi Sáta az év elején katasztrofális anyagi helyzetével került a címlapokra. Barta Tamás jegyzõ szerint ma sem jobb a helyzet, a falu adósságrendezés alatt áll – vagyis az állam „tünteti el” Sáta több tízmilliós adósságát.

Talán a kormányzati segítségnek köszönhetõ, de Sátán már áll az Alaptörvény Asztala, igaz, üresen. „Nyár elején volt egy tájékoztatás a megyeházán, ott már hallottam az asztalról, de más értesülésem nincs” – mondta lapunk megkeresésére Barta Tamás.

A hivatal külön asztalszolgát nem jelölt ki, de „munkaidõben mindig vannak abban a szobában” – így biztosított lesz az alaptörvény õrzése, amennyiben megérkezik a könyv a településre. Persze kérdéses, kell-e vigyázni az új alkotmányt, mert a jegyzõ szerint az 1300 lakosú Sátán „nem keresik, nem érdeklõdnek” az alaptörvény után.

Nemesvid nagy bajban

Más a helyzet az ország túlfelén, a Somogy megyei Nemesviden. A szintén csõdhelyzetben lévõ településen nem is hallottak arról, hogy külön asztalt kell állítaniuk az alaptörvénynek. Igaz, Harmath István polgármester ezt annak tudja, be, hogy a falu elõzõ jegyzõje olyan rossz viszonyban volt vele, hogy már a tennivalókra sem hívta fel a figyelmet.

A frissen jegyzõt váltott faluban tehát még nincs koncepció asztalra, felügyeletre és alaptörvényre sem, Harmath polgármester szerint jelenleg sokkal égetõbb, hogy a nyár közepén ellopták az önkormányzat összes munkagépét.

A polgármester állítja, név szerint meg tudja mondani a rendõröknek, ki lopta el (és árulja jelenleg 300 ezer forintért) az öt lengõkaszát és két motoros fûrészt, de a hatóság még nem jutott a tettes nyomára, így most 25 közmunkás nem tud dolgozni. Állami segítségrõl nincs hír, de alaptörvényt elõbb-utóbb kapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik