Belföld

A BKV-vezér Gyurcsányékra vallott

Kocsis István, a Magyar Villamos Mûvek hûtlen kezeléssel gyanúsított volt vezérigazgatója Gyurcsány Ferencre, Szilvásy Györgyre és Kóka Jánosra tett terhelõ vallomást - írja a Magyar Nemzet.

Az MVM egykori, a BKV jelenlegi vezetõje szerint az állami cégnél nem õ, hanem az ellene fellépõk okoztak több száz milliárdos vagyoni hátrányt – írja a lap. Kocsis István abban a 19 oldalas nyilatkozatban tett terhelõ vallomást Gyurcsány Ferenc exkormányfõre, Szilvásy György volt titokminiszterre és Kóka János egykori gazdasági miniszterre, amelyet múlt szerdai kihallgatásakor adott át a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozóinak.

Az NNI azért gyanúsította meg hûtlen kezeléssel Kocsist, mert a hatóság szerint az évente közel ezermilliárdos forgalmat bonyolító vállalat vezetõjeként 2007-2008-ban több céggel különbözõ megállapodásokat kötött, amelyek az állami vállalatnak milliárdos veszteséget okoztak, és amelyekhez az MVM igazgatósága nem járult hozzá.

A rendõrség Molnár Lászlót, az MVM volt vezérigazgató-helyettesét, Varga-Sabján Lászlót, az állami társaság egyik leányvállalatának igazgatóját és Kocsis tanácsadóját, Szász Andrást is gyanúsítottként hallgatta ki.

Kocsist egyébként 2008 márciusában váltották le az MVM élérõl Gyurcsány Ferenc kezdeményezésére, amit a minap a BKV vezetõje “politikai retorzió”-nak nevezett. A Lehet Más a Politika ugyanakkor üdvözölte a Kocsis elleni nyomozást, jelezve, hogy annak annak a Magyar Villamos Mûvek “szállodabizniszeire” is ki kellene terjednie. A Jobbik szerint az lenne a minimum, hogy felmentik Kocsis Istvánt a BKV vezérigazgatói tisztségébõl.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik