Belföld

Áramexporttal készülünk a német atomreaktorok leállítására

A magyar kormány egy áramexportot is lehetővé tevő energetikai forgatókönyv megvalósításán dolgozik.

A magyar kormány a németországi atomerőmű-bezárások várható hatásainak vizsgálatát a júniusi bejelentést követően azonnal elkezdte és foglalkozik az áramexport lehetőségéve. Ezt Fellegi Tamás fejlesztési miniszter közölte Oláh Lajos szocialista országgyűlési képviselő kérdésére adott válaszában, amelyet a hétfői Napi Gazdaság közölt.

A fejlesztési minisztérium, a Mavir Zrt. és a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont munkatársai július elejére készítették el a németországi és a svájci atommoratórium teljes nukleáris kapacitásleépítés hatásait elemző tanulmányukat. A feladat végrehajtásának ütemezése tehetővé tette, hagy a tanulmány lényegi megállapításait és következtetéseit beépítsék a július 13-i kormányülésen elfogadott Nemzeti Energiastratégiába.

A dokumentum tehát számol a német és svájci nukleáris kapacitások csökkenésének, felszámolásának következményeivel – írta Fellegi. A kabinet az e fejleményekre adott válaszként olyan energetikai forgatókönyv megvalósulását igyekszik elősegíteni, amely adott esetben akár áramexportot is lehetővé tehet a jelenlegi nettó import helyett.

A németországi nukleáris kapacitások leépítésének hatásait az EU döntéshozói és szakértői is vizsgálják. Július 20-án Brüsszelben az Európai Bizottság a német kormányzat és szabályozó hatóság kezdeményezésére magas szintű szakértői előkészítő megbeszélést tartott a fukusimai reaktorbaleset európai termelőkapacitásokra és a német atommoratórium közös villamosenergia-piacra gyakorolt hatásairól, amelyet szeptemberben az energiaügyekért felelős miniszterek találkozója követ majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik