Belföld

Lóg a levegőben Zagyva György Gyula mentelmi joga

A rendőrség még nem kezdeményezte a rendzavarás miatt előállított képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

A képviselőt péntek éjszaka a Sziget Fesztivál bejáratának környékéről állították elő. A Budapesti Rendőr-főkapitányság korábbi tájékoztatása szerint Zagyva György Gyulát és négy másik embert rendzavarás szabálysértés elkövetése miatt igazoltatták, majd állították elő. Zagyva György Gyula a rendőrségen írásos nyilatkozatot tett, amely szerint mentelmi jogáról nem mond le – írta a rendőrség szombati közleményében.

Zagyva György Gyula vasárnapi közleményében arra szólította fel az Országgyűlés mentelmi bizottságát, hogy ha a testület elé kerül a Sziget Fesztivál bejáratánál történt ügye, “adja ki a mentelmi jogát”.

Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény szerint képviselőt csak tettenérés esetén lehet őrizetbe venni, és ellene csak az Országgyűlés előzetes hozzájárulásával lehet büntetőeljárást, valamint szabálysértési eljárást indítani, illetve kényszerintézkedést alkalmazni.

A képviselő mentelmi jogáról – a szabálysértési eljárás kivételével – nem mondhat le.

Rendzavarás esetén, amely szabálysértésnek minősül, a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítványt, amennyiben a képviselő nem mond le mentelmi jogáról, a legfőbb ügyész terjeszti elő az Országgyűlés elnökének.

A mentelmi jog felfüggesztése tárgyában hozott döntés csak arra az ügyre vonatkozik, amelyre az indítványt előterjesztették.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik