Belföld

Nem mehetnek a Szigetre Toroczkaiék

Mégsincs joga a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomnak a Sziget Fesztiválon tüntetni – tudta meg az fn.hu. A radikális szervezet módosította az erre irányuló kérelmét, de azt már a rendőrség nem bírálhatta el. Gerendai Károly nem számít atrocitásokra.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) időpont-módosítást kért a még januárban, a hajógyári-szigeti nagyrétre bejelentett, augusztus 1-jétől induló, és a Sziget Fesztivál idején is tartó demonstrációjának megtartására – tudta meg az fn.hu. Úgy tudjuk, hogy a radikális csoport augusztus 1-je helyett 9-én kezdte volna meg – az elvileg a benzinárak emelkedése ellen – meghirdetett tüntetést, ezt azonban a rendőrség már nem vette, nem is vehette tudomásul. Időközben ugyanis a területet az önkormányzat ideiglenesen bérbe adta a fesztiválszervezőknek, s így az már nem minősül közterületnek. A rendőrségnek viszont, nincs hatásköre a magánterületet érintő kérelem tekintetében, így, mint szerkesztőségünknek írták, „a bejelentett demonstráció tudomásul vételére sincs mód”. (Az állásfoglalásban egyébként nem szerepel közvetlenül a módosítási kérelemre való hivatkozás.)

Gerendai Károly az fn.hu-nak elmondta, hivatalosan nem kapott értesítést arról, hogy a HVIM-nek már nincs joga a nagyszínpad előtt demonstrálni, de örül neki, hogy ily módon megoldódott ez a kínos probléma. Most már remélem békében, nyugodtan mehet le a rendezvény, nem kell atrocitásoktól tartani – mondta a Sziget főszervezője. Azt egyébként korábban is kijelentette, hogy a Szigetre a rendezvény szabályai szerint – tehát többek közt érvényes jeggyel – engednek be bárkit. Ez a demonstrálni szándékozókra is igaz, kivéve, ha a rendőrség talál valamilyen áthidaló megoldást számukra.

A Sziget biztonsági szolgálata nem készül megerősített szolgálatra a bejáratnál, mint Gerendai mondta, ők eleve több tízezer embert engednek be, vizsgálnak át naponta, nincs szükség további erősítésre. A BRFK szintén úgy tájékoztatta lapunkat, hogy az elmúlt évekhez hasonló létszámmal készül a Sziget Fesztiválon való részvételre, ahol folyamatos rendőri jelenléttel biztosítják az esetleges szabálysértések és bűncselekmények elleni hatékony fellépést.

Gerendai szerint elképzelhető, hogy a HVIM-aktivisták „az egyik nap kijönnek a fesztiválbejárathoz jogászokkal, kamerákkal felszerelkezve, és eljátsszák, hogy megpróbálnak belépő nélkül bemenni, s miután ez nem fog sikerülni, majd elmondják, hogy sérül a gyülekezési jog.” De szerinte megelégszenek az ezzel kapcsolatos közszerepléssel és nem akarnak tényleges balhét. „Meggyőződésem, hogy a HVIM-nek sem az a célja, hogy törvényt sértsen” – mondta.

Gerendai Károly szerint lehet, hogy egyik nap kijönnek. Fotó: Kummer jános / fn.hu

Gerendai Károly szerint lehet, hogy egyik nap kijönnek Fotó: Kummer jános / fn.hu

A Torockai László által vezetett radikális mozgalom június 27-én kiadott közleménye „magyar nemzeti ellenállást” helyezett kilátásba az – akkor még valóban törvényesen bejelentett – tüntetésre. Mint írták, törekedtek volna a megegyezésre, de Gerendai egy nyilatkozata felbőszítette őket. A rendőrségtől kapott információik alapján ugyanis úgy tudják, hogy a Sziget főszervezője kijelentette, hogy a HVIM egy szélsőjobb szervezet, és ilyen szervezetekkel nem áll szóba. Gerendai azonban határozottan cáfolja, hogy ilyet mondott volna. Ő annyit jelentett ki, hogy tőle hiába várnak megoldást, nem tud segíteni sem a benzinár-kérdésben, sem a tüntetés lebonyolításában, hiszen a Sziget nem egy hatóság, és mellesleg nincsenek semmilyen jogviszonyban a vármegyésekkel.

A TASZ szerint a még eredetileg januárban bejelentett tüntetés valóban jogszerű lett volna. Mint írták, “tekintettel arra, hogy a bejelentés időpontjában a helyszín tekintetében nem volt megkötött bérleti szerződése senkinek, az közterületnek minősült, így a Budapesti Rendőr-főkapitányság nem is tehetett mást, mint hogy tudomásul vette a tüntetés bejelentését”. Az önkormányzat által a Sziget Fesztivál megrendezéséről utóbb kötött szerződés nem lehet akadálya a tüntetés megtartásának. Leszögezték, hogy ez esetben a rendőrség feladata mindkét rendezvény megközelítésének és zavartalan lebonyolításának biztosítása, a résztvevők biztonságának garantálása – mutattak rá. A TASZ azt is leszögezte, hogy „a tüntetők természetesen nem tarthatnak igényt ingyenjegyre, ők csakis a számukra kijelölt közterületet használhatják a tüntetésre megjelölt időpontban.”

Felhívták a figyelmet arra, hogy “amennyiben az önkormányzat úgy kötött bérleti szerződést kulturális rendezvény megtartására, hogy a Sziget Kft.-t nem tájékoztatta arról, hogy ott és akkor egy jogszerű tüntetés megtartására kerül sor, akkor azért a felelősség a fesztivál szervezőivel szemben kizárólag az önkormányzatot terheli”, és “ez a figyelmetlenség nem járhat a gyülekezési szabadság korlátozásával”.

A rendőrség szerdán reggel a szerkesztőségünknek eljuttatott meglehetősen szűkszavú leveléből egyértelműen kiderül, hogy új helyzet állt elő azzal, hogy már nem közterületre szól a radikálisok kérelme. A megváltozott körülmények okaira, és következményeire nem tér ki a levél.

A TASZ képviselőjét is hívtuk, de ő nem tud semmilyen új fejleményről, és későbbre ígért állásfoglalást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik