Belföld

Az LMP integrált vidékfejlesztésben gondolkodik

Normatív alapon garantálnia kellene az államnak az országos formátumú és turisták tömegeit csalogató fesztiválok anyagi hátterét.

Nem vagyok biztos abban, hogy ezt törvényi szinten kell tenni, de mindenképpen jogszabályilag kellene rendezni – tette hozzá Kapolcson Schiffer András (LMP), megjegyezve: nem parlamenti, hanem kormányzati szinten szükséges a megoldást megtalálni.

L. Simon László, a parlament kulturális és sajtóbizottságának fideszes elnöke csütörtökön Kapolcson az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, hogy turizmusra szánt forrásokból is támogatni kellene a nagy fesztiválokat.

Schiffer András szerint fontos, hogy sem Márta Istvánnak, a Művészetek Völgye Fesztivál igazgatójának, sem másoknak – akik ilyen szintű rendezvényekbe “teszik bele a kreatív energiáikat” -, az erejét és kedvét “ne szívja el az, hogy lesz-e pénz jövőre, és mennyit kell majd megint rohangálniuk pályázatok miatt, támogatási pénzek után”.

Másfelől az sem lenne szerencsés, ha csak egy-egy rendezvényt, szervező egyesületet választana ki a kormányzat, hanem ki kell dolgozni egy olyan objektív feltételrendszert, amely ennek a tucatnyi kiemelt rendezvénynek a működését garantálni tudja – fogalmazott az LMP frakcióvezetője.

Szerinte egy ilyen megoldás egyben értékteremtő és ösztönző funkcióval is bír, ha ugyanis az állam jogszabályban meghatározza, hogy melyek azok a kritériumok, amelyek alapján garantálja egy-egy fesztivál fennmaradását, az éppen arra ösztönzi a kultúrmunkásokat, közösségeket, hogy hozzanak létre minél több ilyen szintű rendezvényt, “olyat, ahol nem a bóvli, nem a kommersz népszerűsítése a cél és nem a profithajsza dominál”.

Schiffer András szerint ha integrált támogatásban gondolkodunk, akkor nem szerencsés “lehatárolni” a turizmust a kultúráról és vidékfejlesztésről – jelenleg ugyanis turisztikai alapokból nem támogatnak fesztiválokat -, pedig ezeknek a falvaknak a jövőjét a falusi turizmusra lehetne alapozni.

Az LMP integrált vidékfejlesztésben gondolkodik, amelynek lényegi eleme a kulturális vidékfejlesztés; az országmarketingre szánt pénzeket nagyobb arányban kellene összpontosítani a kis településekre, azok kulturális, turisztikai kínálataira, ezek a dolgok ugyanis összefüggnek.

Schiffer András úgy fogalmazott: el tudná képzelni, hogy falvakban alkotóházak épüljenek, hogy a művészeket oda vonzzák, a népi hagyományok ápolásával, az igényes kézművességgel a külföldi és hazai turistákat lehetne csalogatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik