Belföld

Visszavette az állam a Budavári Labirintust

A turistákat rendőrök távolították el, az elküldött üzemeltetők „rendkívül brutális”, és „teljesen jogellenes” lépésről beszélnek.

Az állam nevében eljáró Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség és rendőrség emberei péntek délután vette birtokba a Budavári Labirintust. A pénztárnál álló turistákat felszólították a helyszín elhagyására, akik visszakapták a belépőjegy árát.

A Vidékfejlesztési Minisztériumhoz (VM) tartozó felügyelőség igazgatója, Dolla Eszter elmondta: a fokozottan védett barlangrendszer a magyar állam tulajdona, annak használatáért a Budavári Labirintus Kft. bérleti díjat nem fizetett, barlanghasznosítási engedélyük nincsen, a fokozottan védett természeti értékekben kárt tettek, “természeti értékekhez méltatlan kiállítást üzemeltettek”. A felügyelőség megtiltotta a természeti értékekben történt további károkozást, továbbá természetkárosítás alapos gyanúja miatt büntető feljelentést tett a rendőrségen.

A barlang birtokjogát átadják a természetvédelmi kezelőnek, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságnak. A továbbiakban ők döntenek majd arról is, hogy mikor nyithat ki újra a labirintus – mondta Dolla Eszter

Salasovics Andrea, a Budavári Labirintus Kft. ügyvezető igazgatója a helyszínen újságíróknak nyilatkozva “rendkívül brutális” és “teljes mértékben jogellenes” lépésnek nevezte a felügyelőség intézkedését. A kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: harmincévi elismert működés után nem lehet egy napon belüli bezárást elrendelni, mert egy ilyen döntésnek meghatározott feltételei vannak.

A budai Vár alatti barlangrendszer hévizes feltörések és kimosódások révén jött létre, nagysága világviszonylatban egyedülálló. Az 1980-as évek elején itt, a mostani Budavári Labirintusban kapott otthont az első magyar panoptikum, az 1997-es rekonstrukciós munkálatok nyomán pedig több mint négyezer négyzetméteren kiállítási helyiségeket alakítottak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik