Belföld

Szegényként, bűnözőként, deviánsként mutatják a romákat

Az elmúlt tíz évben szinte alig változott a hátrányos helyzetű emberek, főként a romák médiamegjelenése.

Friss kutatási adatok szerint az elmúlt egy évtizedben szinte semmit nem változott a romákról alkotott médiakép; továbbra is főként deviánsként, bűnözőként, szegényként, állami gondozottként vagy ezen témakörökhöz kapcsolva “vágóképként” mutatják a cigányokat a híradásokban.

A romákkal kapcsolatos médiamegjelenésekről az elmúlt másfél évtizedben több átfogó kutatás is készült, közülük Bernáth Gábor és Messing Vera 1998-ban készített Vágóképként, csak némában című tanulmánya a legismertebb. A két szakember több mint tíz évvel ezelőtti – valamint a 2001-ben és 2006-ban megismételt – megállapításai és a Kisebbségi és Emberi Jogi Alapítvány tanulmánya alapján megállapítható: a hátrányos helyzetű emberek, főként a romák médiamegjelenése az eltelt évek alatt szinte alig változott.

Az ezredforduló előtt romákkal kapcsolatos híradások főként helyi konfliktusokkal, bűnesetekkel vagy politikai eseményekkel, szociális kérdésekkel összefüggésben keletkeztek, de az elmúlt másfél év eredményeit figyelembe véve is hasonló eredményeket állapítottak meg a kutatók.

Rácz Andrea, a fiatal társadalomkutatók támogatására létrejött Rubeus Egyesület elnöke azt mondta: felméréseik szerint a lakosság 65,6 százaléka bűnözőként, 60 százaléka szegényként látja a televízióban a cigányokat, míg munkásként, politikusként vagy vállalkozóként alig 12 százalék. Hozzátette: a megkérdezettek többségének véleménye szerint az utóbbi évtizedben az általános társadalmi megítélés változtatására, a diszkrimináció visszaszorítására irányuló törekvések kevés sikerrel jártak.

Bernáth Gábor viszont szerint az elmúlt 10-15 évben volt némi előrelépés, és a médiaszakember az MTI-nek nyilatkozva az emberi jogi, a romákkal kapcsolatos diszkriminációs esetek nyilvánosságát emelte ki. Megjegyezte, ezen ügyek nyilvánosságra kerülése mára visszaesőben van, s ennek okát abban látja, hogy meggyengült a roma önszerveződés, megszűntek azok az erős polgárjogi szervezetek, amelyek kézben tartották ezeket az ügyeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik