Belföld

Megtépte az országot a vihar

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda éjfélig narancssárga figyelmeztetést adott ki az ország középső és keleti területeire. Jelenleg Dél- és egész Kelet-Magyarországon narancssárga riasztás van érvényben. Leálltak a Mátrai Erőmű blokkjai, gázvezetékek sérültek, de a jég elverte a híres villányi kékoportót is.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóág szóvivője lapunknak elmondta: „Egy átlagos napon százötven-kétszáz riasztást kapunk országszerte, ma viszont csak délig több mint ötszáz esetben vonultak ki a megyei ügyeletek tűzoltói.” Petróczi Tímea hozzátette, hogy nagyrészt épületkárok, fa- és oszlopkidőlések miatt kellett kivonulni, de a villámkár is jelentős, vizsgálatok szerint a Mátrai Erőműben is ez okozhatta a leállást. A szóvivő azt is elmondta, hogy számos településen okoztak áramkimaradást a leszakadt elektromos vezetékek, ezt szintén folyamatosan próbálják orvosolni.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója lapunknak elmondta: „Az időjárás-változás rendszerint esetszám növekedéssel jár, most azonban a hidegfront pozitív hatásait látjuk elsősorban. A hűvösebb időjárás az idős, szívbeteg emberek számára megkönnyebbülést hozott, a mentők esetszáma így csökkent.”

Leállt a Mátrai Erőmű


Távvezetéki üzemzavar miatt automatikusan leállt szerda délelőtt a Mátrai Erőmű két blokkja. A térségben kitört vihar megrongálta a villamosvezetékeket, így a blokkok nem tudták eljuttatni az áramot a felhasználókhoz. A Mátrai Erőmű a Paksi Atomerőmű után az ország második legnagyobb energiatermelő cége, a hiba így nagy kiesést jelenthet.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint Heves megyében – Eger, Gyöngyös és Heves térségében – mintegy száz riasztást kaptak a tűzoltók. A viharos szél fákat döntött ki, házak tetejét rongálta meg, személyi sérülés azonban nem történt.

Veszélyben a villányi bor is

Kedden jégeső okozott évek óta nem tapasztalt károkat a villányi hegyközség és Nagyharsány területén, ahol a szőlőtermelők emiatt átlagosan 15-20 százalékos terméskiesésre számíthatnak. Spiegel Zsolt, a villányi hegyközség hegybírája szerint a felmérés még tart, de az már most elmondható: a gazdák kára elérheti a hektáronkénti 200 ezer forintot.

Szolnokon is dőltek a fák. További képek a galériában! Fotó: Mészáros János / MTI

Szolnokon is dőltek a fák. További képek a galériában! Fotó: Mészáros János / MTI

A vihar este nyolc óra körül érte el Villányt, és néhol diónyi jégdarabok is hullottak. A károk most azért jelentősek, mert a jég ezúttal viszonylag fejlett állapotában érte a szőlőt és sok helyen megrepesztette a bogyókat. A természeti csapás különösen a vékony héjú fajtákat, köztük is leginkább a kékoportót sújtotta.

Gázvezeték is sérült

Balatonalmádiban leomlott egy támfal a rendkívüli esőzés miatt, és megsérült egy gázvezeték. Az utcát lezárta a rendőrség, a szakemberek megkezdték a gázvezeték javítását, a szolgáltatás helyreállítását.

A szerda hajnali és reggeli felhőszakadás következtében egy helyi patak is kiöntött, a víz kerteket, pincéket árasztott el. A tűzoltók jelenleg is szivattyúznak. Elöntött házakhoz, pincékhez hívták a tűzoltókat Szentkirályszabadján és Litéren is.

Fennakadás a vasúton

A viharok több vasútvonalon okoznak fennakadásokat, késéseket a vonatok közlekedésében is. A Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vasútvonalon, Dombóvár és Godisa között fa dőlt a felső vezetékre. A Budapest-Kelebia vasútvonalon, Kiskőrös állomáson leszakadt a felső vezeték. Pirtó és Soltvadkert között pedig fa dőlt a pályára, ezért az utasokat Csengőd és Kiskunhalas között vonatpótló autóbuszok szállítják. A helyreállításokat folyamatosan végzik.

Narancssárga riasztás

A nagy mennyiségű eső és a heves zivatarok miatt narancssárga riasztást adott ki az ország keleti részére szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) – olvasható a szervezet honlapján. Pest megye térségében ugyanakkor késő délelőtt citromsárgára, első fokúra mérsékelték a riasztást.

Észak-Magyarországon a heves zivatarokban helyenként rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több csapadék, néhol nagy méretű jég is hullhat. Eleinte Heves és Nógrád megyében, majd a déli óráktól főként a régió keleti részén óránkénti 80-90 kilométeres erősségű széllökésekre is számítani lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik