Belföld

Húszmilliárdos adóssága van az MTVA-nak

Viszont a már bejelentett ezerfős elbocsátáson kívül nem terveznek további karcsúsítást.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa elfogadta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 2011. évi és 2012-2014. közötti középtávú üzleti tervét – tájékoztatta az MTVA szóvivője csütörtökön az MTI-t.

A közmédia megújításának ez évi üzleti terve két ütemben mintegy ezer ember elbocsátásával kalkulál, az MTVA elfogadott középtávú terve azonban a következő években nem számol a létszám további karcsúsításával. A következő fél évben kell rendezni a Kunigunda úti gyártóbázis helyzetét, és egyéb más nagy szerződések újratárgyalását is el kell végezni – áll a közleményben, amely szerint a közmédia megújítása a gazdálkodás hatékonnyá és átláthatóvá tételével folytatódik.

Az MTVA-nak az idén csaknem 20 milliárd forint örökölt adóssággal kellett az üzleti terv elkészítésekor szembenéznie – közölte a szóvivő. Az ütőképes szervezet kialakítása, a párhuzamosságok megszüntetése további, több milliárd forintos kiadással terheli meg az idei költségvetést – tette hozzá.

A közlemény szerint ezek a lépések teremtik meg a feltételeit “a tartósan stabil működésnek: az MTVA 2012-től folyamatosan nyereségesen fog gazdálkodni”.

A stabil gazdálkodás és a szükséges mértékűre csökkentett létszám ad lehetőséget a megújult műsorkínálat kialakítására és a technikai korszerűsítés befejezésére – írják.

A közmédiában már korábban bejelentett csoportos létszámleépítés múlt héten kezdődött. Az MTVA első körben összesen 550 munkatársától válik meg. A tömeges elbocsátások miatt 13 közmédiás szakszervezet demonstrációsorozatot hirdetett szerdától kezdődően határozatlan időre. Tegnap a Magyar Rádió épületénél volt tüntetés. A leépítések ellen tiltakozók mécseseket helyeztek el a Pollack Mihály téren lévő koporsónál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik