Belföld

Kémügy: hamarosan jogerős döntés

A Magyar Nemzet szerint a hét közepéig kiderül, szabadlábon vagy a rács mögül védekezhetnek-e a kémbotrány gyanúsítottjai.

Galambos Lajos, Laborc Sándor és Szilvásy György előzetes letartóztatásáról a táblabíróság mondja ki a jogerős verdiktet. A Magyar Nemzet szerint szerdán, legkésőbb csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa elbírálja a fellebbezéseket. A lapnak Molnár Lajos, a kémkedéssel elsőként meggyanúsított Galambos Lajos védője azt mondta, a döntést a tábla a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelését elutasító Fővárosi Bíróság (FB) Katonai Tanácsának küldi meg. Az ügyvéd az államtitokká minősített eljárással és az ezzel járó titkos ügyiratkezeléssel magyarázta, hogy a döntésről az érintettek és védőik csak személyesen, az FB-n kapnak majd tájékoztatást.

A Hír Tv-re hivatkozva közben több lap ír arról, hogy a rejtélyes negyedik gyanúsított a Zömök Kft. tulajdonosa. A cég tavaly az Eclipse-ügyben is feltűnt. Az adócsalással gyanúsított Eclipse Zrt. 2007-2009 között 8,1 milliárd forint állami pénzhez jutott, mint beszállító; az összeget továbbutalták a Zömök Kft.-nek, amelynek vezetője a férfi, aki a kémügyben P. László néven szerepel. A VPOP gyanúja szerint a cégnek kulcsszerepe volt abban, hogy a nemzetbiztonsági okokból titkosított informatikai közbeszerzéseket elnyert Eclipse Zrt. 8,1 milliárdja után járó áfának nyoma veszett.

Pintér Sándort szintén összefüggésbe hozták az Eclipse-sztorival. Az informatikai vállalkozás bérlő volt a belügyminiszter volt cégének, a Civil Biztonsági Szolgálat (CBSZ) Zrt. Angol utcai bázisán – írta a Heti Válasz. A hvg.hu arra is emlékeztetett, hogy az Eclipse-ügyben részt vett, bár eljárás alá nem került Pintér Hajnalka, a belügyminiszter lánya, aki programozóként dolgozott az Eclipse-nél. Ám projektvezetőként, az eredetiségvizsgáló szoftver ügyében ő volt a főnök. Az Eclipse-szoftvert ötmilliárdért megrendelő Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát egyébként Ignácz István, az ORFK volt bűnügyi főigazgatója, korábbi Pest megyei, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrfőkapitány vezette, ma ő a hivatal elnökhelyettese.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik