Belföld

Jobbik a szórólapok ellen

Novák Előd büntetni javasolja a "zaklató jellegű reklámterjesztést", amely ellen szerinte a rendőrségnek kellene fellépnie.

A Jobbik parlamenti képviselője 50 ezer forinttal büntetné a “zaklató jellegű reklámtevékenységet”. Novák Előd szerint ennek számít, ha valaki a “postai küldemény fogadására szolgáló ládába” az ingatlantulajdonos egyértelmű tiltása ellenére “gazdasági reklámtevékenység érdekében előállított, papír alapú kiadványt helyez el” vagy a közterületen parkoló autó szélvédőjén “a gépjármű használójának engedélye
nélkül gazdasági reklámtevékenység érdekében előállított, papír alapú kiadványt helyez el”.

Az ellenzéki politikus indoklása szerint a gazdasági szereplők postai úton folytatott kéretlen reklámtevékenysége elleni harc szinte lehetetlen, de a szórólapterjesztők által bedobott címzetlen reklámkiadványok ellen fel kell lépni, egyebek mellett környezetvédelmi okokból. A politikus előterjesztésében meg is nevez egy környezetvédő szervezetet, amelytől ingyen igényelhető olyan matrica, amely egyértelműen jelzi, ha az ingatlantulajdonos tiltani akarja a szórólapok elhelyezését. Ez az autóknál nem kivitelezhető, Novák azért javasolja a szabálysértési törvény módosítását, hogy ebben az esetben a rendőrség szerezhessen be bizonyítékokat.

A javaslat azért nem tér ki az utcai szórólapozás tiltására, mert az az állampolgárok felelőssége, hogy elfogadják-e, s hova dobják a szórólapokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik