Belföld

Gyurcsány megfenyegette Polt Pétert

"Az ügyészség egy része, a politikai kinevezett főügyésszel az élen meg a hatalom hűséges ölebeként végzi a mocskos munkát. Azt hiszik, örökre sértetlenek maradhatnak. Tévednek" - ezt írja Gyurcsány.

“A kínzások kora lejárt. Nem divat spanyolcsizmával fenyegetni a gyanúsítottat. A mi ügyészségünk sokkal humánusabb. Egyszerűen börtönbe akar dugni mindenkit, ha kell, ha nem. Az őrizetbe vételt, az előzetes letartóztatást fenyegető, kényszerítő eszköznek, pszichikai nyomásgyakorlásnak használja. Lelki kínzásnak” – így kezdi menetrend szerinti éjszakai blogbejegyzését Gyurcsány Ferenc.

Az apropó természetesen Szilvásy György (valamint Galambos Lajos és Laborc Sándor) meggyanúsítása, a politikus rabláncon vezetése.

“Az előzetes letartóztatás feltétele, a bűnelkövetés megalapozott gyanúja, illetve az, ha tartani lehet a gyanúsított szökésétől, a bizonyíték eltüntetésétől, az összebeszéléstől, az ismételt bűnelkövetéstől – zanzázza a törvényt a blogger. – Az ügyészségnek sokadszor nem sikerül meggyőznie a bíróságot, hogy ezen feltételek fennállnak. Sok-sok évvel ezelőtti ügyekben olyan személyek esetén tesznek indítványt előzetes letartóztatásra, akik egyébként együttműködnek a hatósággal, akik nem tudnak iratokat eltüntetni, hiszen nincsenek abban a helyzetben, és akik, ha akarták volna, akkor az elmúlt években ezerszer végigbeszélhették volna ügyüket társaikkal. Ugye világos, az előzetes letartóztatás esetén a szabadságmegvonás célja a megelőzés, nem pedig a büntetés, a nyomásgyakorlás.”

Gyurcsány okát is leli az eljárásnak.

“Nem sok kétségem van azt illetően, hogy az ügyészség a gyanúsított lefogásával két célt kíván szolgálni. Részint meg akarja törni a terhelteket. Másrészt meg ki akarja elégíteni a hatalom leszámoltatás iránti igényét. Ó, Istenem, egy jó kis fotó a bilincsben, vezetőszárral kísért politikai ellenfélről! Országomat egy fotóért! – gondolhatnánk, hogy ez talán túlzás, pedig átvitt értelemben dehogy. A felheccelt tömeget ki kell elégíteni. Az ellenfél nagyvadjait el kell ejteni, de legalább örökre meg kell sebezni.”

A poszt legérdekesebb része a záróbekezdésben rejlő fenyegetés: “Az ügyészség egy része, a politikai kinevezett főügyésszel az élen meg a hatalom hűséges ölebeként végzi a mocskos munkát. Azt hiszik, örökre sértetlenek maradhatnak. Tévednek.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik