Belföld

Gyurcsány megszólalt Szilvásy ügyében

Gyurcsány a Szilvásy-családtól értesült az őrizetbevételről. Szerinte Orbán ügyészségének jól fel kell kötnie a gatyáját.

Beszéltem Szilvásy családjával. Annyi világos, hogy Gyurit hajnalban őrizetbe vették, és államellenes bűncselekménnyel gyanúsítják. Gondolom kémkedéssel, mint korábbi beosztottját, Galambos Lajost – írja Gyurcsány Ferenc legfrissebb Facebook-bejegyzésében.

“Kormánytag ellen ilyen vádat utoljára az ötvenes években fogalmaztak meg. Jól kösse fel a gatyáját Orbán ügyészsége, hogy kétség nélkül bizonyítani tudja gyanúját. Ha kiderül, hogy megalapozatlanul gyanúsítottak meg egy ilyen súlyos bűncselekménnyel egy volt kormánytagot, akkor Poltnak kell először mennie, utána meg tartójának, a miniszterelnöknek. Mert rohadt világot akarnak teremteni. Erőszakkal, kitervelt koncepcióval, alkotmányellenesen” – írja.

Bocsánat! Majd’ elfelejtettem: Éljen a nemzeti együttműködés! – zárja sorait Gyurcsány.

MSZP: Példátlan eset

Molnár Csaba – aki közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter volt a Gyurcsány-kormányban, majd a Miniszterelnöki Hivatalt vezette – az MSZP-választmány szombati ülése előtt újságíróknak azt mondta: ha igazak a hírek, és valóban állam elleni bűncselekményekkel gyanúsítanak korábbi tisztviselőket, az a rendszerváltás óta példátlan eset. “Egészen elképesztőnek és furcsának találom ezt a dolgot, teljesen biztos vagyok benne, hogy a független magyar bíróság előtt nem tud megállni az, hogy valakit államellenes bűncselekménnyel akarnak megvádolni. Ez az ötvenes évek tempója” – jelentette ki.

Lamperth Mónika korábbi belügyminiszter úgy nyilatkozott: csak sajtóhírekből értesült arról, ami Szilvásy Györggyel történt, erre pedig nem alapozhat véleményt. Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy megítélése szerint politikai döntés születetett-e, úgy válaszolt: “erősen hajazok erre, mert nem ez lenne az első ilyen lépése az ügyészségnek”.

Galambos vallott?

Korábban azt írtuk, hogy házkutatást tartottak Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány volt titokminiszterének otthonában a Budapesti Katonai Ügyészség nyomozói, majd előállították az egykori szocialista politikust.

A Hír Televízió úgy értesült, Szilvásyt Galambos Lajosnak, a Nemzetbiztonsági Hivatal kémkedéssel gyanúsított volt főigazgatójának terhelő vallomása alapján vonták eljárás alá, bár azt az ügyészség még senkivel sem közölte, milyen minőségben – tanúként vagy gyanúsítottként – tervezik kihallgatni, így meggyanúsításáról, őrizetbe vételéről, illetve előállításáról egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot.

no comment

Balogh Zoltán, a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője szombat délelőtt ugyanazt közölte, amit péntek este is: mivel az információ nem az ügyészségtől származik, ezért azt nem tudják kommentálni. (MTI)

Az fn.hu névtelenséget kérő forrása szerint egyébként a fő célpont valójában Gyurcsány Ferenc, aki előzőleg azt mondta, hogy az Egymásért botrány után Szilvásy György javaslatára menesztette a főigazgatót. „A felmentés során a nyilvánosságra hozott indokokon kívül más okot a miniszter velem nem közölt, amit a nyilvánosságra hozottakon kívül indokolta volna a felmentést a felterjesztés nem tartalmazott” – közölte a szocialista politikus, „cudar történetnek” minősítve Galambos ügyét. A volt miniszterelnök kiemelte, nem bűncselekmény miatt mentette fel annak idején az NBH főigazgatóját. Gyurcsány azt is kijelentette, hogy sem neki, sem egykori titokminiszterének, Szilvásy Györgynek semmilyen szerepe nincs az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik