Belföld

Hazaárulás a gyanú a volt főkém ellen?

A nyugalmazott tábornokot kedden vették őrizetbe, holnapig eldől, kezdeményezik-e előzetes letartóztatását.

Hazaárulással gyanúsíthatta meg a katonai ügyészség Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóját – tudta meg a Magyar Nemzet. A lap szerint a nyugalmazott tábornok Egymásért Egy-Másért alapítvány kuratóriumában játszott szerepével lehet összefüggésben az eljárás, de az államellenes bűncselekmény gyanúja fennállhat a Mollal kapcsolatos titkos tranzakciók miatt is.

A Népszabadság szintén ezt a két okot valószínűsíti. A lap úgy értesült, az Egymásért alapítvány nyugalmazott rendőr ezredes elnöke, Földesi-Szabó László tett olyan vallomást, amely alapján Galambos ellen eljárás indulhatott. Egyelőre a Népszabadság sem zárja ki, hogy a nyomozás hátterében a Mol-részvényekkel orosz befektetők strómanjaként üzletelő és emiatt nemrég Bécsben elfogott (az Egymásért Egy-Másért alapítványhoz szintén köthető) Jakubinyi Róbert ügye áll.

Az előbbi, valószínűbbnek tűnő esetben Galambossal szemben az lehet a „vád”, hogy tudott az alapítvány égisze alatt zajló milliárdos csempészetről, vám- és adócsalásról, de semmit nem tett annak megakadályozása, az elkövetők felelősségre vonása érdekében. Forrásaink szerint felvetődött az a gyanú is, hogy Galambos beosztásával visszaélve, politikai-kormányzati kapcsolatait fel-, illetve kihasználva többször megkísérelte leállíttatni az alapítvány ügyeit vizsgáló vámnyomozókat. (Az Egymásért Egy-Másért alapítvány ügyében eljáró vámnyomozóktól már annak idején, a nyomozás alatt is lehetett hallani, hogy a titkosszolgálat nemhogy segítené a munkájukat, hanem ahol csak tud, keresztbe tesz nekik.)

Földesi-Szabó a bíróság előtt többször jelezte, érdekes dolgokról tudna beszámolni, ha feloldanák titoktartási kötelezettsége alól. Majd amikor az ítélet felolvasásakor meghallotta, hogy hét évre ítélték, egyszerűen kisétált a bíróság épületéből. Elfogásakor pedig azt mondta, hogy már épp feladta volna magát, mert elhatározta, kitálal. Nem zárható ki, hogy ezt meg is tette – írja a Népszabadság.

A Blikk szerint “csalási ügyből mosdatta ki az NBH volt főigazgatója Jakubinyi Róbertet”. A bulvárlap úgy tudja, három ügyben is nyomoznak Jakubinyi ellen. Galambos Lajost a három közül abban az ügyben gyanúsították meg, majd vették őrizetbe, amelyet a Központi Nyomozó Főügyészség 2006-ban vizsgált. Akkor egy közel kétmilliárdos csalási ügyben nyomoztak Jakubinyi Róbert ellen, de a gyanú szerint pénzt adott több nemzetbiztonsági alkalmazottnak, akik közbenjárására megszüntették az eljárást. A Blikknek a nyomozásban érintett egyik szerv meg nem nevezett munkatársa azt mondta, Galambos pozíció­ja és befolyása önmagában még nem lett volna elég Jakubinyi ügyének megszüntetéséhez, így valószínűsíthető, hogy még feljebb vezetnek a szálak.

A Heti Válasz mai számában egyébként arról ír, hogy Jakubinyit nem gyanúsítják az Egymásért “csempészalapítvány ügyeivel – ezekről szabadon beszélhet kihallgatóinak”. A hetilap szerint így nyitva állhat a lehetőség, hogy az Egymásért, Egy-Másért Alapítvány ügyében “feltárja a valót”.

A Népszabadsághoz hasonlóan a Heti Válasz is utal arra, hogy az alapítvány kuratóriumának elnöke, a “csempészésen és adócsaláson kapott”, az ítélethirdetés közben megszökött Földesi-Szabó László bujkálása idején ügyvédjén keresztül azt üzente a politikának: “van néhány nagykutya, akit kellemetlenül érintene, ha kinyitná a száját”. Erre az exrendőrnek azért nem volt módja a perben, mert a bíró kísérletet sem tett arra, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) felmentse a vádlottat a titoktartási kötelezettsége alól.

A Heti Válasz szerint Jakubinyi és Földesi-Szabó információi leginkább a 2002 és 2010 közötti “titkosszolgálati elitet” érinthetik. A botrány könnyen elvezethet Apró Piroska (Gyurcsány Ferenc anyósa) szűkebb köreihez, ahová az alapítvány ötletgazdája Nagy Lajos, az NBH rendszerváltáskori főigazgatója is tartozott. Nagy Lajos és Apró Piroska a kilencvenes évek elején együtt “gründolták az S-Komplex biztonságvédelmi céget, s az időközben elhunyt Nagy felesége az utóbbi években Apró Piroska személyi titkáraként vétette észre magát. Nagy Lajos és neje két családi céggel is feliratkozott az Egymásért-csempészalapítvány támogatói listájára – írja a hetilap.

Nagy, Jakubinyi és Földesi-Szabó később olyan embereket vitt az alapítvány kuratóriumába, mint a volt NBH-vezér Galambos Lajos, és pártot is alapítottak köré Magyarok Egymásért Szövetsége névvel. A Heti Válasz szerint ha Földesi-Szabó László és Jakubinyi Róbert “beszélni kezd”, akkor újabb elemekkel bővülhet az Egymásért-ügy, kiderülhet, milyen, államtitokkörbe tartozó fedőtevékenységet végzett az alapítvány az NBH számára, és világossá válhat az is, hogy miért adta tovább Jakubinyi a megvásárolt MOL-részvényeket orosz üzletfeleknek. Bár csak a MOL-ügyben szerepelhet gyanúsítottként Jakubinyi, a többi ügyről is lehetnek információi nyomozati alku keretében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik