Belföld

Döntöttek a közmédiások jövőjéről

A kirúgások hatásait enyhítő megállapodás született, de nem sikerült csökkenteni az elbocsátandók számát. 600 embert küldenek el.

Lezárultak szerdán a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a munkavállalók képviselői között a csoportos létszámleépítésről szóló háromhetes tárgyalások. Az ezt bejelentő közös közlemény után az MTVA Ideiglenes Üzemi Tanácsa egy saját közleményt is megfogalmazott. A nyilatkozat szerint egyetértenek a munkáltatóval abban, hogy a négy intézmény összevonásával bizonyos területeken munkaerő-fölösleg keletkezhet, de ez nem eredményezhet ilyen mértékű karcsúsítást, különösen, ha figyelembe veszik azt is, hogy ez csak az első lépcsőfok.

 

Az érdekképviselet az aggályai között azt is megemlítette, hogy mindössze három hónapra készült műsorstruktúra, és nem tudni, hogy az hány munkatársat igényel. Az ÜT hangsúlyozta: “a vidéki kollégáinknak nincs jövőképük, a vidéki televíziók sorsa nem ismeretes”. Ezért azt kérik, amíg az MTVA pontos vidékpolitikája ki nem kristályosodik, ne hajtsák végre a vidék esetében a budapestit lényegesen meghaladó arányú leépítést.

Az MTVA szerdai reagálásában az olvasható: “furcsálljuk, hogy alig néhány órával azután, hogy az MTVA ideiglenes Üzemi Tanácsa és az MTVA vezetése közös megállapodást írt alá a csoportos létszámleépítésben érintettekre ható negatívumok csökkentéséről, az ideiglenes Üzemi Tanács nyilatkozatot adott ki, melyben lényegében a közmédia-rendszer átalakításának szükségességét vonja kétségbe”.

Az MTVA vezetése – mint fogalmaztak – igyekezett a létszámleépítés során humánusan eljárnis olyan kompenzációs elemeket kínál az elbocsátandók számára, melyekre a jogszabályok szerint nem lenne kötelezett. Az alap vezetése biztos abban, hogy ezek a lehetőségekenyhíteni fogják a munkájukat elvesztők nehézségeit.

 


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik