Belföld

Botrányos lett a médiatörvényt kritizáló ENSZ-megbízott fogadása

Frank La Rue, aki második alkalommal szólalt fel Budapesten a médiatörvény ellen, a parlament emberi jogi bizottságának tagjaival találkozott csütörtökön.

Frank La Rue az internet szabadságáról szóló szakmai konferenciára érkezett Budapestre, de itt tartózkodásáról hivatalosan értesítette a Külügyminisztériumot, és hivatalos találkozót kért a parlament emberi jogi bizottságának tagjaival – írja a Néopszabadság Online. A vendéget végül nem hivatalos bizottsági ülés keretei között fogadták, hanem egy “nyilvános meghallgatáson”. Ehhez képest a sajtó csak magától La Rue-től értesülhetett a találkozóról, arról sem a bizottság, sem a parlament nem adott ki hivatalos meghívót.

A Népszabadság szerint eleve kínosnak ígérkező találkozó felülmúlta a várakozásokat: nemhogy nem verték nagydobra, de még a bizottsági tagok is csak az utolsó pillanatban szembesültek azzal, hogy kik is szerepelnek a meghívón: nagycsaládosok, katolikus újságírók szervezete, egyházak – és a MÚOSZ. A meghívott szervezetekről Lukács Tamás, a bizottság KDNP-s elnöke döntött, míg La Rue saját listát küldött, amelyen tíz – a bizottság elnöke szerint kizárólag liberális – szervezet szerepelt. Lukács elutasította az ENSZ raportőr listáját, végül az a “kényszerű kompromisszum” született, hogy a jobboldalhoz húzó, illetve liberális szervezetek is szót kaptak – legalábbis néhányuk. Az elnök az ülésen nem adott szót például Molnár Péter, a Közép-Európai Egyetem jelenlévő kutatójának, aki az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) nevű, nem hivatalosan működő szervezetet képviselte.

Az ENSZ különmegbízottja az ülésen megismételte, hogy továbbra is nagyon aggasztja a médiatörvény, különösen a médiahatóság “függetlensége”. Magyarország mindig is a szabadság szimbóluma volt Európában, és meg kell találni a módját, hogy ismét az lehessen – összegezte véleményét a raportőr. Lukács Tamás bizottsági elnök azt ajánlotta La Rue-nek, hogy mielőtt véleményt alkot, hallgassa meg a másik felet is. Majd – a Nol szerint – gunyorosan konstatálta, hogy legalább egy kérdésben sikerült előre lépni, hiszen a La Rue-féle lista bizonyítja, hogy az ENSZ-raportőr tájékozódása teljesen egyoldalú, reméli, hogy – a többi szervezet véleményének meghallgatása után – már árnyaltabban látja a képet.

Mindezek után – csaknem három órás vitát követően – Lukács Tamás közölte, hogy a bizottságuk tulajdonképpen nem is illetékes a médiatörvény ügyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik